VELIKO INTERESOVANjE ZA KUPOVINU GRAĐEVINSKOG ZEMLjIŠTA U ZRENjANINU I OKOLINI

Cveta izgradnja stanova, niču višespratnice

Grad Zrenjanin je u periodu od 2017. do 2020. godine raspisao devet javnih oglasa za prodaju građevinskog zemljišta prikupljanjem pismenih ponuda. Atraktivne su parcele različitih namena u radnim zonama na lokalitetu „Bagljaš aerodrom”, „Jugoistok 1”, „Jugoistok 2 B”, „Plinara”, Despotovac i Stajićevo.
To se odnosi i na zemljište u poslovnim kompleksima u ulicama Uroša Predića, Carinskoj i Hunjadi Janoša, kao i u zonama porodičnog stanovanja u Baranjskoj, Stražilovskoj, Carinskoj, Prvomajskoj ulici, zatim u ulicama Dragice Pravice, Nade Dimić, Pere Dobrinovića, Majora Gavrilovića, Dostojevskog, Dr Jovana Krstića, Proke Sredojeva, Milenka Bojanića, kao i u Belom Blatu, Melencima i Perlezu, saznajemo od Saše Santovca, zamenika gradonačelnika.
– U ovom periodu prodata je 41 parcela za gradnju zgrada za porodično stanovanje, ukupne vrednosti 47.921.370 dinara. Na delu tih parcela već su izgrađeni objekti. Za izgradnju višespratnica prodati su placevi u Ulici Žarka Zrenjanina po ceni od 4.033.080 dinara i onaj površine oko 1.600 kvadrata u Pančevačkoj ulici, pored zgrade koja je poznata po nazivu „Lepa Brena” za 43.201.020 dinara.


Na različitim lokacijama u gradu imali smo u ponudi i četiri građevinske parcele, površine 11.390 metara kvadratnih, pogodne za izgradnju poslovnih kompleksa, vrednosti 27.697.500 dinara. Uvek su aktuelne lokacije za izgradnju poslovno-proizvodnih objekata u radnim zonama. Prodato je rekordnih 271.711 kvadrata u vrednosti od 213.408.614 dinara. Ukupna površina prodatog zemljišta od 2017. do 2020. godine je 320.480 kvadratnih metara, čija je vrednost 396.072.910 dinara – ističe Santovac.
Prema njegovim rečima, tokom ove godine Grad je raspisao dva javna oglasa za otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta. Prodati su placevi u vrednosti od 99.808.283 dinara, ukupne površine 38.752 kvadrata. Prvi oglas je objavljen u januaru, a drugi je raspisan neposredno po ukidanju vanrednog stanja. Kako kaže naš sagovornik, uprkos okolnostima, bilo je mnogo zainteresovanih ponuđača, te je lokalna samouprava oprihodovala sto miliona dinara od prodaje tog zemljišta.
– Najveće interesovanje je za radne zone u industrijskim kompleksima. Tu su postignute znatno više cene od početnih i to za nekoliko stotina dinara po metru kvadratnom. Početne cene u tim zonama poslednjih godina kretale su se oko 940 dinara, a sada su dostigle i 1.200 dinara za kvadrat – objašnjava naš sagovornik i dodaje da je prodaja placeva za izgradnju stambeno-porodičnih objekata godinama stabilna.
Zamenik gradonačelnika naglašava da je ovu godinu obeležila ponuda zemljišta za izgradnju višespratnica, kojeg nije bilo u ponudi duže vreme.
– Trenutno imamo sedam aktivnih gradilišta objekata različite spratnosti. Oni se nalaze u ulicama Gundulićeva, Obilićeva, Pavla Aršinova, Patrijarha Pavla, Ive Vojinovića i Čarnojevićeva. Kada budu završene zgrade na tim lokalcijama, na tržištu nekretnina naći će se još 165 novih stanova površine 11.939 kvadratnih metara. U prošloj godini je izdato 10 građevinskih dozvola za objekte sa ukupno 306 novih stanova, površine 22.212 kvadrata. Deo objekata za koje su izdate dozvole prošle godine, još uvek je u izgradnji – naglašava Santovac.
On ističe da su do kraja prošlog meseca izdate 103 građevinske dozvole, a da ih je lane bilo 144. U gradsku kasu se ove godine slilo 85.600.000 dinara od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, što je za dva miliona dinara više nego 2019. godine. Santovac navodi da je potražnja za novim stanovima velika, kao i da mnogo investitora želi da kupi parcele u industrijskoj zoni radi gradnje novih objekata. On otkriva da će se do kraja godine raspisati još jedan oglas za otuđenje zemljišta koje je u svojini Grada Zrenjanina.
I. Isakov