VESTI IZ KINE: Potpisan sporazum o gradnji fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina

Prilikom posete delegacije Republike Srbiji Kini, ministar finansija Siniša Mali potpisao je Okvirni sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije „Šandong Linglong” o izgradnji fabrike auto-guma kod Zrenjanina, prenosi „Tanjug“. Vrednost investicije je preko 900 miliona dolara. Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik kineske kompanije Vang Feng.

Drzavna delegacija u Kini

Planirano je da Srbija sa kineskim partnerima potpiše 11 ugovora vrednih tri milijarde dolara.

Rekao sam nedavno u Zrenjaninu, da, kada potpišemo taj sporazum, ljudi u Zrenjaninu, a i celom Banatu, mogu da se raduju. Investicija od preko 900 miliona dolara dolazi, a potpisaćemo sporazume sa još dve kompanije, od kojih jedna investira 100 miliona dolara. To je velika stvar jer dugo nije bilo velike investicije u srednjem Banatu iz kojeg nam se iseljavalo stanovništvo – izjavio je predsednik Vučić.

Predsednik Republike je rekao da se samo na Zrenjanin odnose tri sporazuma: sa kompanijom „Šandong Linglong”, jednim njenim partnerom i proizvođačem aditiva za auto-gume – cink-oksida, koji investira 85 miliona dolara i planira da otvori 280 radnih mesta.

Prema rečima Vang Fenga, „Šandong Linglong” namerava da u fabrici kod Zrenjanina zaposli preko 1.200 radnika, prenosi „Tanjug“.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je član delegacije Republike Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, učestvovao je, zajedno sa šefom Odseka za lokalni ekonomski razvoj Jovanom Vukanovićem na konferenciji gradonačelnika 25 gradova iz celog sveta, koja se održava u gradu Šenjang. Postignut je sporazum da Zrenjanin sa svojom Slobodnom zonom postane grad partner sa gradom Šenjangom, čija se Slobodna zona prostire na 29 kvadratnih kilometara – navedeno je na sajtu grada Zrenjnina.

Predstavnici Zrenjanina razgovarali su sa kineskim kolegama spremnim za izmeštanje proizvodnje na evropsko tlo.

Gradonačelnik Janjić se ponovo sastao sa potpredsednikom Narodne političke konsultativne konferencije Šenjanga, Čangom Junghuiem, koji je predvodio kinesku delegaciju prilikom posete Zrenjaninu, 25. jula ove godine. Gradovi Šengjang i Zrenjanin potpisnici su dokumenta o uspostavljanju saradnje.

Šenjang je glavni grad provincije Liaoning na severositoku Kine. Veliki je naučno-istraživački i univerzitetski centar i sedište brojnih multiacionalnih kompanija. Predstavlja kolevku moderne kineske industrije: autoindustrije, hemijske industrije, prerade čelika i obojenih metala i prerade poljoprivrednih proizvoda. Dostigao je preko 8 miliona stanovnika i najbrže je rastući grad u Kini.

M. S-n.

Foto: www.zrenjanin.rs