VIRUS ZAPADNOG NILA PRENOSE DOMAĆI KOMARCI -PRENOSIOCA IMA I KOD NAS

Za manje od jedan odsto zaraženih – hospitalizacija
U Srednjobanatskom okrugu registrovan je jedan slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, dok je na teritoriji cele zemlje obolela 41 osoba, a tri su preminule, saopštio je 24. jula Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Međutim, nema mesta panici, kažu lekari. U većini slučajeva bolest prođe bez ikakvih simptoma, a kod manje od jednog odsto zaraženih dođe do neuroinvazivnog oblika bolesti koji zahteva hospitalizaciju, pokazuju podaci glavne institucije u oblasti javnog zdravlja u zemlji.
ZARAŽENI KOMARCI UZORKOVANI I U SREDNjEM BANATU
Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Glavni vektor, tj. prenosilac jeste vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas, a koji se naziva i kućnim komarcem. Ključni rezervoar zaraze jesu različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, tzv. slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila sa njega ne prenosi dalje, obaveštava Institut „Batut”.
Analizom pomenute vrste komaraca, koju u 11 gradova u Srbiji sprovodi beogradski Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, utvrđeno je da komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila ima najviše u Beogradu, zatim u Vojvodini, dok gotovo da ih nema u ostatku zemlje.
Zrenjanin i Novi Bečej jedina su mesta Srednjobanatskog okruga sa kojih su do 24. jula prikupljeni komarci nosioci virusa, a konkretne lokacije u Zrenjaninu su izletište Šumice, Ečka, Mužlja, Banja Rusanda i Melenci.
Osim toga, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede prati prisustvo virusa Zapadnog Nila i među konjima, divljim pticama i pticama grabljivicama, a ispituje se i domaća živina. U celom Banatu do 24. jula nije pronađena nijedna zaražena životinja.

1 komarci vojvodina

PRAZNITI POSUDE SA VODOM U DVORIŠTU
Prevencija protiv zaraze virusom Zapadnog Nila jeste zaštita od uboda komaraca, pri čemu deo posla obavlja služba za dezinsekciju, a postoje i mere kojih se svi mogu pridržavati. Novosadska „Ciklonizacija” tretira komarce na području grada Zrenjanina od 19. jula do drugog avgusta, saopštilo je ovo preduzeće. Kako navode, rade se larvicidni tretmani kao i suzbijanje odraslih jedinki biološkim preparatom, a tretmani sa zemlje efikasniji su od onih iz vazduha.
I „Ciklonizacija” i Institut „Batut” savetuju građanima da tokom boravka napolju nose komotnu odeću dugih rukava i nogavica, svetle boje, a na otkrivene delove tela trebalo bi da se nanose sredstva protiv komaraca.
Osim toga, savetuje se da se izbegava boravak na otvorenom kada su komarci najaktivniji – u sumrak i u zoru. Kako bi se smanjio broj ovih „krvopija” u domu, preporučuje se da se na vratima i prozorima koriste zaštitne mreže, a kako komarci polažu jaja u stajaćim vodama, najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija, posuda za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki.
Valja ukloniti i odbačene gume i druge predmete koji mogu prikupljati vodu. Neverovatno zvuči podatak „Ciklonizacije” da se iz jedne čaše ili konzerve sa vodom, koja tokom sezone stoji u dvorištu, može izleći čak 300 komaraca za samo sedam dana.

  • NAJČEŠĆE BOLEST PROĐE BEZ SIMPTOMA
    Od 2012. do 2017. godine na teritoriji Srbije registrovano je 574 slučaja groznice Zapadnog Nila. Većina inficiranih, oko 80 odsto, nema nikakve znake bolesti, dok približno 20 odsto zaraženih ima simptome koji podsećaju na oboljenje slično gripu –povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, uvećanje limfnih žlezda. Manje od jedan odsto obolelih dobije enecefalitis ili meningitis uz simpotome kao što su ukočen vrat, dezorijentisanost, slabost mišića i paraliza, a tada se odmah treba javiti izabranom lekaru. Prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj se prijavljuje tokom avgusta, navodi Institut za javno zdravlje Srbije.

M. Maričić