VIRUS ZAUSTAVIO MANIFESTACIJE, ALI NE I AKTIVNOSTI UDRUŽENJA ŽENA

Šiju maske, spremaju zimnicu

Septembar se nečujno uvukao u sela, a upravo su leto i jesen doba kada vredne žene sa sela organizuju razne manifestacije na kojima pokazuju svoja kulinarska i stvaralačka umeća – prelepe rukotvorine, ali se i druže. Uobičajenih okupljanja ove godine nažalost nije bilo, ali su članice seoskih udruženja bile uposlene.
Ovih meseci u Ečki članice Kluba žena pomagale su u raznim akcijama – donirale su sredstva pravoslavnoj crkvi Svetog Nikolaja Miriklijskog, stara tri veka, a organizovale su i tradicionalni „Vidovdanski kotlić”.

BEZ DRAGIH GOSTIJU
– Tek da ne prekinemo tradiciju, ali bilo je bez nama dragih gostiju. Poštovali smo sve mere zdravstvene zaštite. Išle smo na izlet na Iriški venac. Klub broji dvadesetak žena, a postojimo 19 godina – kaže Marica Kričković, predsednica Kluba.
– Jako nam nedostaje to što nismo učestvovale na manifestacijama, što nije bilo „Banatskih vrednih ruku”, „Dana piva”, ni drugih prilika u kojima pokazujemo svojih ruku delo – priča naša sagovornica.
Kada smo pozvali Maricu, bila je na putu za banju, gde je išla na kraći odmor. Ipak, rekla nam je da Ečanke već uveliko pripremaju zimnicu i da bogatstvo letnjih i jesenjih darova slažu u špajz. Bude tu pekmeza, kompota, kuvanog paradajza, turšije…
– Da vam priznam, zimnicu spremam, ali ne na veliko. Kažu da je moj pekmez od kajsija lep i da bez njega nema dobrih palačinki. Pravim ga na starinski način, a najviše gledam da ima lepu boju – saznajemo od Marice.
Članice Foruma žena „Luna” iz Jankovog Mosta ovih dana pripremaju slatke specijalitete za seosku slavu, kada će biti održana i misa i primopredaja kumstva. Biće tu tradicionalnih rumunskih jela.
– Eto, ima lepih događaja. Ali, umesto da sada pričam o njima, moram da vam saopštim da naša poznata „Banatska soba”, postavka predmeta koje su meštani donirali kako bi se prikazalo kako se nekada živelo, više ne postoji. Nema prostorije u kojoj se ona nalazila dugo godina, koju se posećivali đaci, turisti, gosti. Neke stvari su uzeli meštani koji su nam to ustupili, a ostalo ćemo ponuditi našem Narodnom muzeju, jer su to vredne stvari – kaže predsednica Foruma žena „Luna” Ida Besu.

UVELIKO SE KUVAJU PEKMEZI
Epidemiološka situcija zustavila je i mnoge aktivnosti Botošanki. Članice Udruženja žena „Vredne ruke”, čija je predsednica Ksenija Grujić, žale što ove godine nije bilo manifestacija na kojima redovno učestvuju. One su bile vredne – u prvom talasu virusa korona šile su maske za zaposlene u ambulanti, ali i za sve kojima su bile potrebne – i sve to humanitarno. Volontirale su u Mesnoj zajednici prilikom isporuke paketa najugroženijima.
Botošanke su bile domaćice učesnicima 23. „Tamiške regate” u julu, ali nisu pozivale na druženje goste. Približava se Mala Gospojina, biće kume slave, ali to će se obeležiti u najužem krugu.
Što se tiče zimnice, Botošankama nema premca. Svaka kuća ima baštu, pa su se uveliko kuvali slatko (maline, kupine) i pekmezi, zatim kompoti (od belih i plavih šljiva) i paradajz, stavljali krastavci, sad će i ajvar.
– Razmenjujemo rasade i možda je to tajna naše zimnice. Ja sam, na primer, spremila 40 tegli krastavaca, a njih sam gajila ekološki, pod slamom. Svaka od članica Udruženja priprema zimnicu na svoj način, razmenjujemo recepte. Mnogima se dopada kuvani paradajz kako ga ja spremam. Zapravo, za to je najvažnije da je paradajz zdrav, lep. Ja ga gajim od semena koje čuvam iz godine u godinu, jer je reč o starim sortama ove biljke – priča nam Ksenija.

M. Bečejac
Foto: Privatna arhiva

  • VREDNO I U LAZAREVU
    Aktivnosti Udruženja „Veliko srce” iz Lazareva prekinute su kao i sve manifestacije na kojima su članice redovno učestvovale. Neke od njih su šile maske i delile ih meštanima, druge su volontirale i pomagale onima kojima je pomoć bila potrebna. Sve su pokušavale da poštuju propisane mere, te stoga su vreme provodile u baštama, cvetnjacima ili u svojim dvorištima i bavile se ručnim radovima.
    – O letovanju nije bilo govora, zbog čega su žene ovih dana počele da pripremaju zimnicu od krastavaca, paprike, paradajza, džemove i pekmeze, kompote, sokove od voća i zove. Šile su ukrasne vrećice dok se dvorištem širio miris lavande. Kada je sazrela brale su je i punile vrećice. Neke su vreme iskoristile praveći domaće sapune i prodavale ih. Družile smo se i razmenjivale iskustva o sadnji cveća i uživale u lepo uređenim dvorištima – rekla je Milanka Furtula, predsednica Udruženja „Veliko srce”, dodavši da nijedna od članica nije bila zaražena korona virusom. M. ML.