VIŠE CENE MESA – UDAR NA DžEP POTROŠAČA

Poskupela prasetina i svinjetina

Poznato po cikličnim kretanjima cena, tržište žive stoke i mesa, ne miruje. Poskupela su prasad i utovljene svinje, dok su cene za telad i utovljene bikove u blagom opadanju.
Prema najnovijim podacima STIPS (Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije) pri Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, za nedelju dana cena prasadi skočila je sa 240 na 260 dinara, a utovljenih svinja težine 80 do 120 kilograma povećana je sa 160 na 170 do 180 dinara po kilogramu. Podatak se odnosi na stočnu pijacu u Pančevu, budući da pijaca u Zrenjaninu (na izlasku iz grada prema Kleku) već više godina ne radi. Cena krmača za klanje je niža za pedesetak dinara, a u maloprodaji se čisto kvalitetno svinjsko meso prodaje za 530 do blizu 600 dinara po kilogramu.
Telad se, u odnosu na pre nekoliko nedelja, prodaje po nižoj ceni koja je sada 420, dok junad – grla težine od 350 do 480 kilograma – košta oko 220 do 240 dinara za kilogram.
– Meso je u prodavnicama poskupelo pre nego što su skočile cene žive mere. Vesti o povišicama zarada u javnom sektoru brzo su se proširile, a perađivači i trgovci su na to reagovali poskupljenjem. Tržište je nestabilo: koliko znam, uvoz svinjskog mesa u našu zemlju je veći od domaće produkcije, a dosta uvezenog se izvozi u Rusiju pa nam Rusi, tu i tamo, vraćaju nekvalitetnu svinjetinu – tvrdi poznati tovljač svinja iz Melenaca Dragomir Davidov Čutura.

  • CENE RASTU DO SVETOG JOVANA
    – Prihvatljiva cena „žive vage” utovljenih svinja bi bila 170, eventualno 160 dinara za kilogram. No, plašim se da bi, kao i ranijih godina, cena mogla da dosegne i 200 dinara i da bi se talas poskupljenja produžio do Srpske nove godine ili Svetog Jovana… Dugo sam u ovom poslu i mogu da budem samo rezigniran. Pravog i stabilnog rasta stočarstva nema već decenijama, repro-lanci su pokidani, uvozi se nekvalitetno meso. Statistika je neumoljiva, iako postoji „legenda” da nešto jako uživamo u mesu, mi smo za stanovnike zapadne i severne Evrope i Amerike – vegetarijanci – kaže Dragomir Davidov Čutura.

M. S-n.