ZAČEPLJENA KANALIZACIJA – STARI PROBLEM BEZ NOVOG REŠENJA

Komunikacija sa sugrađanima mora biti dobra

Zbog dotrajalosti kanalizacione mreže stanari zgrade u ulici Petra Drapšina na Šećerani javili su se našoj redakciji. Već duže vreme bore se sa začepljenjima u mreži koja se periodično ponavljaju. Do njih, smatraju, dolazi usled sleganja i otpada koji dovlače glodari. Zbog starosti mreže i pored intervencija ekipa JKP „Vodovod i kanalizacija” problem nije rešen.

POKUŠALI SAMI DA POPRAVE
Već godinama stanari se bore sa ovim problemom. Stanari objašnjavaju da su obezbedili pumpu za probijanje začepljenog dela, ali da zbog slabog pritiska u vodovodnoj mreži ona nije mogla da radi punom snagom.
– Pumpa je slaba, a vode nije bilo. Pola dana smo pokušavali da otčepimo, ali nismo uspeli. Tek nakon toga smo zvali ekipu „Vodovoda” da dođe – objašnjavaju sugrađani.
Zgrada je pod zaštitom i nalazi se u sklopu šećeranskog kompleksa, a kanalizaciona mreža je, objašnjavaju, još uvek deo Šećerane. Ističu da taj deo ulice nema gradsku kanalizaciju, pa zbog toga uvek imaju problem kada treba utvrditi nadležnost.
– Uz račun za vodu plaćamo i kanalizaciju, njihova je dužnost da pomognu građanima – navode stanovnici iz Petra Drapšina.

MEHANIZACIJA U SLUŽBI GRAĐANA
Prema njihovim rečima, kako bi obezbedili pristup vozilu, srušili su i deo ograde.
– Za pola stambene jedinice kanalizacioni otpad nema gde da odlazi, ispred zgrade smo iskopali rupu i to se tu cedi. Kanalizacija se ne izliva, već jednostavno ne otiče – ističu oni.
Naglašavaju da je „Vodovod” jedini u gradu koji poseduje odgovarajuću mehanizaciju. Smatraju da je potrebno češće i temeljnije produvavanje kako bi protok u cevima bio bolji. Ekipe su, kažu, kada je do začepljenja dolazilo ranije više puta produvavale cevi na istom mestu, što je, ističu, moglo da se izbegne detaljnijim pristupom prilikom prve intervencije.
– Problem je i u komunikaciji sa službama koje izvršavaju zadatke. Dispečer primi kvar i prijavi, onda dolaze ekipe sa cisternom, a kad im se predoči problematika neće da je poslušaju nego rade po svom, propuste vodu i završe – kažu stanari.
Radovan Bušin, profesionalni upravnik zgrade u ulici Petra Drapšina, primećuje da do začepljenja kanalizacije dolazi i u drugim delovima grada.
– Na Bagljašu se otpad konstantno vraća u podstanicu. Neredovno produvavanje je problem, jer se u šahtovima nakupi svašta, a ne čiste se – ističe upravnik.

PREVENTIVNO ODRŽAVANjE
Kako smo ranije pisali, do momenta dok se ne obezbede sredstva za zamenu celokupne kanalizacione mreže, problem može biti ublažen redovnim preventivnim održavanjem i adekvatnim odlaganjem komunalnog otpada od strane građana, kažu iz „Vodovoda” (VIK).
– Kada dođe do zagušenja i izlivanja vode, u roku od 24 časa od momenta prijave, ekipe izlaze na teren i problem otklanjaju – rekao je Siniša Gajin, rukovodilac službe informisanja u „VIK”-u.
I pored redovnog preventivnog održavanja, najčešći uzrok zagušenja je, kažu nadležni, komunalni otpad koji građani iz svojih stanova puštaju u kanalizacionu mrežu (ulošci, vlažne maramice, najlonske kese, delovi odeće, životinjske iznutrice i kosti itd.). Drugi uzrok su obilne atmosferske padavine koje završe u mreži i koje, zbog pomenute dotrajalosti, dovode do njenog zagušenja, objašnjavaju iz „Vodovoda”.J. Šormaz

J. Šormaz