ZANIMLJIVA LETNJA DEŠAVANJA U LUKIĆEVU: TRADICIONALNA I NOVA

Studenti oživeli lokalnu kulturnu scenu

Grupu mladih nedavno je okupila želja da nešto korisno urade za svoje selo pa su osnovali Lukićevački umetnički festival (LUF). Pokazali su da se uz pomoć nekoliko prijatelja, praktično bez velikih sredstava, može napraviti zapažen događaj.
LUF je osmišljen radi približavanja kulturnih sadržaja deci iz sela. Vikend je bio ispunjen dokumenatarnim filmom, kreativnim radionicama i kursom glume za najmlađe. Manifestacija je počela projekcijama filmova „Šljokica u slepom crevu” Irene Antin, „Na naš način” Marine Todić i „Oprati pre korišćenja” Lene Trifunović.

– To su kratki dokumentarci isključivo mladih autora. Svi govore o nekim razlikama u društvu. Ideja je bila da se publika posle projekcija oseti osnaženo. Videli smo film o prošlogodišnjem izdanju LUF-a, o mešovitim brakovima, kao i ostvarenje o sekend-hend industriji održive mode – kaže Irena Antin, organizatorka Festivala.
U okviru pozorišne radionice osnovnoškolci iz Lukićeva, uz pomoć Vladimira Beljića, pripremali su predstavu „Sve (ne)ispunjene želje ribara i ribice”. Izveli su je na sceni Spomen doma „Veljko Lukić Kurjak”.

– Srca svih nas budu puna kada vidimo da su deca prezadovoljna što su ovde. Zahtevno je raditi ovakve forme zato što su deca i iskrena publika, koja se ne libi da iskaže zadovoljstvo ili nezadovoljstvo – kaže Beljić.
Treći deo festivala bio je posvećen izradi dekupaža, kreativnom pisanju i radionici pod nazivom „Autoprotret, ko sam ja?”.
Festival su organizovali studenti: Irena Antin, Vladimir Beljić, Marina Todić, Marina Belča, Simeona Jakišić, Ana Lazić, Vladimir Antin, Marija Lazić, Dejana Ristić, Katarina Alavanja, Jovana Kulić i Jovana Tadić.

N. M.

 • SLAVA SELA VEOMA POSEĆENA
  U lepom društvu i dobroj atmosferi Lukićevljani su proteklog vikenda obeležili Dan sela – Ilindan. Gosti su mogli da uživaju u sportskim takmičenjima, kulturnim i gastronomskim događajima.
  – Posećenost je bila velika, imali smo goste i sa strane. U petak je održan koncert grupe „Madresi” u parku ispred spomenika. Takmičenje u kuvanju riblje čorbe je privuklo najviše ljudi – objasnila je Tanja Dupljanović, sekretarka Mesne zajednice (MZ) Lukićevo.
  U kuvanju se nadmetalo 16 učesnika. Prvo mesto je pripalo Janošu Palatinušu, drugo je zauzeo Srđan Lončarski, a treću nagrada pripala je ekipi „Prijateljice” iz Zrenjanina.
  U sredu, 27. jula, predstavnici MZ položili su vence na spomenik Veljku Lukiću Kurjaku u znak sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu.
  Za Svetog Iliju, 2. avgusta, pripremljen je svečani ručak u organizaciji Mesne zajednice.