ZANIMLJIVE TEME NA SIMPOZIJUMU O PIVU, PIVARSTVU I HMELJARSTVU: Ima mesta i za velike i zanatske pivare

Simpozijum o piarstvu Milan rambosek gost is Ceske_resize

– Sa sedam miliona stanovnika, Srbija ima velik broj industrijskih pivara, što bi moglo biti polazište za investiranje u mini pivare, u kojima bi se pivo proizvodilo na zanatski, poluindustrijski način, u čemu širom Evrope i SAD postoje bogata iskustva – izjavio je ekspert iz Češke Republike Milan Rambosek, jedan od učesnika prepodnevnog dela Simpozijuma o pivu, pivartsvu i hmeljarstvu, koji se održava u hotelu „Vojvodina“. Gospodin Rambosek je poželeo uspeh naporu da se u Zrenjaninu podigne bar jedna pivara tog tipa.

Simpozujum radno predsednistvo_resize

Tokom prepodnevnog rada učesnici skupa čuli su i izlaganja Olivera Bergerona, generalnog sekretara asocijacije pivara Evrope, Rebeke Božović, izvršnog menadžera Udruženja pivara Srbije, Mateja Oseta predsednika Udruženja slovenačkih pivara, Saše Despotovića naučnog saradnika Instituta za za tehnologiju hrane i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i dr.

Simpozijum Rebeka Bozovic_resize

Rebeka Božović saopštila je podatak da je potrošnja piva u Srbiji prema podacima iz 2014. godine, nešto ispod 4 miliona hektolitara ili oko 56 litara po stanovniku, što je za 16,3 odsto ispod potrošnje iz 2008. godine, a u nivou je potrošnje u Švajcarskoj. Poslednje dve godine dalji pad je zaustavljen. Izvoz piva iz Srbije beleži rast: 2014. godine izvezeno je milion i 193 hiljade hektolitara piva, najviše u Bosnu i Hercegovnu, Hrvatsku, Crnu Goru i Mađarsku.

Srbija je drugi izvoznik piva u Evropsku uniju, posle Meksika!

Uvoz je osam puta manji.

Pivarski sektor generiše oko 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije.

M.S-n.

Foto: Ivan Pančić