ZATVORENE PIJACE I OGRANIČENO VREME RADA, ALI POLJOPRIVREDA NE TRPI PAUZU

Radovi u punom jeku

Poljoprivrednici su mahom uspeli da pripreme zemljište, tako da ovih dana kreću sa setvom kukuruza, a potom soje, suncokreta i repe, izveštavaju regionalni, pokrajinski i nacionalni mediji o situaciji na njivama srednjeg Banata. Poslove moraju da završe do 17 časova, ukoliko nemaju dozvole Ministarstva poljoprivrede. Voćare i povrtare sa druge strane, muči zatvaranje pijaca.
Sve je u redu što se tiče setve, izjavio je za Radio- televiziju Srbije (RTS) ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, rekavši da je na području Srema i Banata zasejano 15 odsto površina.
Igor Lacko iz Mihajlova planira da u naredne dve nedelje zaseje kukuruz na oko stotinu hektara. Počeo je ranije od optimalnog roka, jer se plaši da će biti problema za nicanje ako posle ne bude kiše, ali i kako bi zbog policijskog časa stigao sve da obavi i vrati se kući, prenosi RTS.
Zatvaranje svih pijaca otvorilo je probleme, pre svega povrtarima. Janoš Balint, iz Mihajlova, uzgaja rasade paradajza, krastavaca, paprike, patlidžana, tikvica i praziluka i prodaje ih uglavnom na pijacama.
– Sada imamo problem kako prodati rasade. Bašte uglavnom imaju stariji ljudi, penzioneri, koji ne mogu da izlaze da bi kupovali, a oni su nam glavni kupci – rekao je Janoš Balint za Radio-televiziju Vojvodine. On je zato organizovao kućnu dostavu, a njegov broj telefona, zajedno sa brojevima drugih poljoprivrednih proizvođača, nalazi se u bazi JKP „Pijace i parkinzi”, koja je dostupna na sajtu ovog preduzeća.
Vladimir Torđan, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva iz Stajićeva, koji u svom voćnjaku uzgaja kruške, naveo je za RTV „Santos” da do sada nije bilo potrebe da pribavlja posebne dozvole za kretanje od Ministarstva, jer u okviru dozvoljenog vremena može da obavi sve što je potrebno. Ipak, dodao je da voćare u narednom periodu čekaju mnogo obimniji poslovi, pa će dozvole morati da traži.
Podsećamo, Ministarstvo poljoprivrede u roku od 48 sati izdaje posebne dozvole za rad za sve koji obavljaju poljoprivredne poslove. Izdate dozvole važiće samo na dnevnom nivou od 17 do 5 časova ujutru, a svi koji ih budu dobili moraju kod sebe imati i radni nalog.
Prema rečima ministra Branislava Nedimovića, oko 13.000 poljoprivrednika ima dozvolu za kretanje u vanrednom stanju, ali da je problem to što ljudi ne znaju da imaju tu mogućnost.

  • PROCEDURA PRIJAVE ZA DOZVOLE
    Vlasnici stoke i pčelari treba da se prijave Sektoru za poljoprivrednu inspekciju putem sajta: www.registar-uzb.rs/stocarstvo. Svi koji budu dobili dozvolu, kod sebe će morati da imaju i radni nalog. Ovaj dokument treba da sadrži sledeće: ime i prezime zaposlenog, broj lične karte, JMBG, prebivalište, tačnu lokaciju sa adresom zasada, farme ili pčelinjaka, period rada, opis radova, ime preduzeća/gazdinstva u čije se ime obavljaju radovi i datum vršenja radova. Nalog mora imati i podatke gazdinstva: RPG broj, grad, mesto i adresu. Poljoprivredni proizvođači, vlasnici, odnosno zakupci poljoprivrednih površina dužni su da podnesu zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede putem sajta agromere@registar-uzb.rs, odnosno telefonom – za Srednjobanatski okrug: 064 /8818449.

 

  • ZAMERKE NA IZDAVANJE DOZVOLA
    Portal „Agrosmart” pisao je o mladom poljoprivredniku iz Bačke koji je uhapšen dok se u subotu po podne, kada je svima bio zabranjen izlazak iz domova, vraćao traktorom sa njive, na kojoj je radio od 6 ujutru. Kako se navodi, mladić je kažnjen sa 50.000 dinara. Ministar poljoprivrede je međutim za javni servis izjavio da ko god se našao na njivi, nije bio sankcionisan i da su poljoprivrednici maksimalno podržani. Osim toga, javljaju se i zamerke da dolazi do zagušenja u sistemu izdavanja dozvola za rad Ministarstva poljoprivrede, izveštavaju „Al džazira” i „Danas”. Prenose primedbe farmera da je problem što za ova odoborenja ne mogu konkurisati oni koji nisu registrovani, a imaju zemlju i stoku, kao i to što većina poljoprivrednika ne može sa sobom poneti ištampane dozvole – jer nemaju štampače.

J. Š. & M. M.