ZAVRŠEN PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNJE SRBIJA-RUMUNIJA: Žitištu Kancelarija za razvoj, Sakalazu info-point

10

U Žitištu je osnovana Kancelarija za razvoj u pograničnoj oblasti u okviru projekta prekogranične saradnje IPA fonda. U okviru istog projekta je u Sakalazu, opštini-partneru sa rumunske strane, osnovan info-point.

Cilj projekta je bilo stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, te su održane brojne obuke i predavanja kojima je prisustvovalo 40-tak preduzetnika (više od 20 iz Srbije, ostatak iz Rumunije), zaposlenih u lokalnoj samoupravi, ali i zaposlenih u novoosnovanoj Kancelariji za razvoj. 

rsz_1-2

Teme obuka bile su javne nabavke i PRAG, projektni ciklus menadžment za IPA fondove, kao i promocija lokalnog investicionog potencijala , start-up programi, kao i strateški razvoj i akciono planiranje i LED.

-Centar za razvoj će ubuduće promovisati prekogranični region, održavaće razne obuke i informisati mala i srednja preduzeća (MSP), kako postojeća, tako i sve zainteresovane da ih osnuju, potencijalne investitore i zainteresovane građane o dostupnim sredstvima i mogućnostima raspoloživih fondova i programa podrške, odnosno konsultantske usluge – objasnila je Jelena Travar-Miljević.

Ona je dodala da je rezultat projekta i dokument u kojem su posle dugog istraživanja navedene sve prednosti i potencijali ulaganja u Žitište i Sakalaz, kao i njihove slobodne zone. Napomenula je da će, pored te dve opštine, u budućnosti biti promovisane okolne regije, ali da će naglasak biti na Žitištu I Sakalazu.

Odnosi koji su se razvili za ovih godinu dana an ovom projektu ne moraju biti nužno vezani za opštinske uprave. Naš je posao da pružamo podršku svima koji žele da rade, razvijaju svoj posao ili da im pomognemo da naprave te početne korake – navela je predstavnica srpskog partnera. 

rsz_1-3

Predstavnici obe opštine su naglasili da su u projekat ušli sa veliki zadovoljstvom i nadama.

-Mogu da kažem samo da smo svi stekli znanja i veštine koje će nam biti veoma korisne u budućnosti – rekao je Đorđe Žuža, zamenik predsednika Opštine Žitište, Mitra Vučurevića, koji je zbog poslovnih obaveza bio odustan. Žitište je, inače, bilo vodeći partner na ovom projektu.

Srpskim partnerima, odnosno predstavnicima i žiteljima Žitišta, zahvalio se predsednik Opštine Sakalaz, Ilije Todaska.

-Mislim da su obuke koje smo održali sa obe strane granice najbitnija stavka, i one će svima koji su im prisustvovali doneti nešto dobro u poslovnom smislu, ali takođe mislim da su započeta mnoga prijateljstva koja će trajati – rekao je Todaška.

Ovo je bila prva prekogranična saradnja između opština Žitište i Sakalaz.

S.K.