Zimski računi za grejanje u dva dela?

Piše: Dalibor Bubnjević

Mnogi su na vreme ukazivali da će jedan od najvećih izazova u dvadeset i prvom veku biti obezbeđivanje energije. Tada su njihova predviđanja delovala kao daleke zle slutnje. Na žalost, projekcije su počele da se obistinjuju, svidelo se to nama ili ne. Čitav svet je u panici, a cene dostižu neslućene razmere.
Vlada Republike Srbije je već obavestila građane o merama koje preduzima. Date su instrukcije o tome kako se može postići najveća ušteda. Takođe, racionalnost u potrošnji biće nagrađena razlitičim pogodnostima.
Sledi nam neizvesna zima! Uzimajući u obzir kretanja na svetskim tržištima gasa, neminovnost je rast cene daljinskog grejanja od bar 30 posto! To će prosečno na godišnjem nivou uvećati obaveze po domaćinstvu za oko 20.000 dinara. Prema nezvaničnim saznanjima, lokalna administracija neće dočekati grejnu sezonu bez preduzetnih konkretnih mera.
Planira se da računi za decembar, januar i februar budu podeljeni na dva jednaka dela. Prvi bi dospevao u redovnim roku, a drugi u periodu maj-jul. Potrošači koji se odreknu navedenog prava i odmah isplate celokupan dug za daljinsko grejanje, ostvarili bi popust od tri posto. Najugroženiji bi trebalo da dobiju energetske vaučere od 10.000 dinara.