ŽITIŠTANSKI RATARI O ZAKUPU DRŽAVNIH NjIVA

Strepe zbog prava stočara
Zbog nagoveštaja da će usled prava prečeg zakupa lokalnih stočara ostati bez mogućnosti da i ove godine zakupljuju i oru državne oranice na području njihove opštine, žitištanski ratari protestovali su u ponedeljak ispred zgrade, sedišta lokalne samouprave. Oni tvrdi da se na području opštine za ovu godinu planira izdavanje u zakup 6200 hektara državnih oranica ali da njima ništa od toga neće ostati, jer su lokalni stočari, na osnovu prava prečeg zakupa navodno za sebe bezecovali više od pomenute površine.
Nezadovoljni poljoprivredni proizvođači, pretežno iz Srpskog Itebeja i Ravnog Topolovca, istog dana razgovarali su i sa predsednikom Opštine Žitište Mitrom Vučurevićem. On je sagovornicima potvrdio kako je ovo prvi put da je predato tako mnogo zahteva po pravu prečeg zakupa.
– Zahtevi po pravu prečeg zakupa premašuju mogućnosti i kada bi se strogo sve primenjivalo, zemljišta za licitaciju praktično ne bi bilo – rekao je Vučurević.
Kako je istog dana objavljeno na zvaničnoj fejsbuk stranici opštine Žitišta, „sastanak je završen uz razumevanje i podršku obe strane i dogovor za naredni susret kroz nekoliko dana uz više informacija u cilju rešavanja problema”.
Kako je javila dopisnica RTV, poljoprivrednici nisu isključili mogućnost nastavka protesta jer, kako kažu, zemlja koju su do sada obrađivali za njih je od egzistencijalnog značaja.
Z. D.