ZRENJANIN DOBIO ANTIKVARNICU: ALEKSANDAR ŠALAJIĆ OSTVARIO DAVNAŠNJU ŽELJU

Na Žitnom trgu, nedavno, otvorena je antikvarnica „Aleksandar”. Vlasnik je Aleksandar Šalajić iz Kumana. Ljubav prema starinama nasledio je od pradede, koji je bio čuveni trgovac u Vukovaru. Voleo je dobre stvari, lepe, posebno satove, a Aleksandar je, skupljajući igračke i stripove, uz njega učio i o antikvitetima, ne sluteći da će se upravo time baviti.

LJUBAV PREMA STARINAMA
– Ostvario sam svoju želju. Hobi sam pretvorio u posao. Zrenjanin, u kome sam završio srednju školu, jeste grad bogate prošlosti. Znam da Zrenjaninci znaju šta je antikvitet i znaju da cene predmete koji imaju i svoju umetničku, zanatsku ili istorijsku vrednost. Šta kupci najviše traže? Recimo, vojna odlikovanja iz perioda Kneževine Srbije, koja se teško nalaze, zatim iz Kraljevine Jugoslavije, ali iz vremena bivše, Titove SFRJ. Tražene su i sablje, bajoneti… Ali, i nakit – srebro, filigran, evo, ovo je prsten i broš iz Osmanlijskog carstva – upoznaje nas Aleksandar.
Zanimljivo je da se traže i boce za soda-vodu sa metalnom „glavom”, pivske flaše iz stare bečkerečke pivare Dunđerskih, zatim petrolejske lampe oslikane motivom „seljančica” iz 19. veka, ili gramofon iz istog perioda.
Aleksandar kaže da je prošao životnu školu antikviteta, da stalno uči, redovno posećuje sajam u Beogradu…
M. Bečejac

Opširnije u štampanom izdanju