ZRENJANIN – DOMAĆIN TRODNEVNOG KONGRESA GLAVNIH SESTARA SRBIJE

Istinski heroji našeg doba

Poziv zdravstvenog radnika nosi nešto najlepše u ljudskom biću. Svakodnevno se, svim silama trudimo da pomognemo pacijentima da ozdrave i da im vratimo osmehe na lica.
Dve teške i izazovne godine su iza nas i veoma je važno što smo uspele da se okupimo. Našu struku, uprkos svemu, ne smemo da stavimo u zapećak. Prema podacima Međunarodne federacije sestara kojima raspolažemo, 130 hiljada zdrvstvenih radnika u svetu je preminulo do maja meseca od posledica korona virusa. Od toga blizu 20 hiljada sestara je izgubilo život radeći u najtežim uslovima sa obolelima.
U Srbiji ta brojka je 46, dok je na teritoriji Srednjobanatskog okruga život izgubilo 4 medicinske sestre – istakla je Đurđica Šljapić, predsednica Saveza zdravstvenih radnika Zrenjanina, koji je 4. put bio domaćin i suorganizator nacionalnog Kongresa glavnih medicinskih sestara Srbije.

RAZMENA ZNANJA I ISKUSTAVA
– Velika je odgovornost i obaveza to što je naš grad ponovo izabran da bude domaćin. Organizatori su procenili da kapaciteti kojima raspolažemo zadovoljavaju sve uslove, a saradanja sa našim Savezom zdravstvenih radnika Zrenjanin je na vrlo visokom nivou. Ogromno poverenje i podršku imamo od Radmile Nešić, predsednice Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije, koja nas uporno, godinama, drži na okupu i koja je idejni tvorac cele priče. Potrudili smo se da i ovog puta budemo dobri domaćini i da se iz Zrenjanina ponesu najbolji utisci – dodala je naša sagovornica.
Glavne poruke skupa su, pre svega, zalaganje za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika, ulaganje u resor školovanih medicinskih sestara i neslaganje sa zapošljavanjem prekvalifikovanih. Insistiraće se na kontinuiranoj edukaciji, posebno rukovodećeg kadra na jačanju strategija dobrih odnosa, koji su podržavajući, kolegijalni, motivišući.
– Suočavamo se i dalje sa velikim problemom, a to je odlazak medicinskih sestra iz našeg zdravstvenog sistema u inostranstvo, što bi trebalo svesti na minimum – poručuju sa zrenjaninskog kongresa gosti iz Kosovske Mitrovice, Bujanovca, Preševa, Leskovca, Niša, Vojvodine, ali i Hrvatske, Slovenije, Makedonije.

DOBRI DOMAĆINI
Prisutne su pozdravili prof. dr Vicko Ferenc, državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije. Dobrodošlicu su poželeli i dr Branislav Martinov, pomoćnik direktora specijalne plućne bolnice „Dr Vasa Savić” i dr Zdravko Ždrale, v.d. direktora Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov”. Čelnik Doma zdravlja smatra da je ovaj stručni skup od izuzetnog značaja i da su medicinski tehničari i sestre imali jedinstvenu priliku da se okupe i razmene svoja stručna iskustva iz proteklog perioda koji je pre svega obeležen pandemijom.
– Jedinstven je utisak da su svi medicinski radnici u proteklom periodu bili izloženi ekstremno velikim naporima u borbi protiv planetarnog zla. Iskazali su enormno požrtvovanje i posvećenost svom poslu u želji da što više pomognu našim građanima čije je zdravlje bilo njihov prioritet. Zrenjanin se još jednom pokazao kao izuzetan domaćin i omogućio sve što je neophodno da ovakav stručni skup uspe. Zdravstveni radnici sve to i zaslužuju jer se radi o istinskim herojima našeg doba – poručio je dr Zdravko Ždrale.
Radmila Nešić, magistar socijalne psihijatrije i predsednica Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije, poručila je da zdravstveni radnici jesu tu zbog svih nas, ali da će im biti jako teško da i u narednom periodu budu na braniku. Podsetila je i da je vakcinacija svetska tekovina kojom je svet zaustavio mnoge epidemije.

SUPTILNI HEROJI
– Medicinske sestre su fragilni, krhki heroji koji su platili i plaćaju visoku cenu ove pošasti koja potresa čovečanstvo. One ne traže mnogo. Pored apaluza i reči zahvalnosti, strahuju da, kada sve prođe, ne padnu u zaborav. Uvažavanje od društva za ogromnu žrtvu koju podnose zajedno sa svojim porodicama je minimum za sve njih – istakla je Radmila Nešić.
Podsetila je da su medicinski kadrovi svuda deficitarni, a tome su doprineli novi uslovi i pacijenti koji zahtevaju specifičnu negu. U našoj zemlji, zajedno sa privatnim sektorom, ima blizu 47 hiljada sestara, dodaje Nešić. One ne mogu da se bore sa kovidom, ali i svim ostalim bolestima i poslovima koje rade.
Kao jedan od velikih izazova o kojem se diskutovalo na skupu, naglašen je problem prekvalifikacije i doškolavanje radnika. U nedostatku radne snage, bilo je primera kada su čak i spremačice za 3 do 4 meseca bile obučene za rad u zdravstvu. Tome se mora stati na put, poručuju lekari, jer svaki pacijent zahteva pre svega stručnu, medicinsku negu.
Kongres glavnih medicinskih sestara Srbije održavao se od 2. do 4. decembra u Hotelu „Vojvodina”. Glavni nosioci i organizatori su Savez udruženja zdravstvenih radnika Srbije, najveća strukovna organizacija zdravstvenih radnika na našim prostorima. Savez zdravstvenih radnika Zrenjanina okuplja u svom sastavu sve zdravstvene radnike Srednjobanatskog okruga, i najveća je strukovna asocijacija regiona.

Miroslava Malbaški