ZRENjANIN ISTRAŽUJE: DA LI JE POSKUPLjENjE TAKSI PREVOZA U GRADU UTICALO NA BROJ POZIVA, KOLIKO KOŠTA PROSEČNA VOŽNjA I KOLIKO TAKSISTI DUGUJU NA IME POREZA

Više cene uvode red među taksi udruženjima

 

Usluge taksi prevoza u Zrenjaninu poskupele su od prvog dana februara, tako da je sada start skuplji za 10 dinara i iznosi 40 dinara u svim tarifama. Uvećana je i cena kilometra (pet dinara), tako da je kilometar sada 45 dinara u prvoj tarifi, 50 u drugoj, dok se u trećoj tarifi (van grada) naplaćuje 55 dinara. Čekanje po satu mušteriju koštaće 500 dinara, a po komadu prtljaga 20 dinara u svim tarifama.
Iako se u medijima govorilo da je peticiju o povećanju cene taksi prevoza pokrenuo „Halo taksi”, Udruženje koje broji najviše taksista u Zrenjaninu, više od 90, od Igora Prvulova iz toga Udruženja saznajemo da niko nije pokrenuo peticiju, već da je taksistima na sastanku sa gradonačelnikom Zrenjanina rečeno da će se povećati cene njihovih usluga. Zauzvrat, svi, dakle oko 400 taksista u 10 registrovanih taksi udruženja i firmi, su obavezni da uredno plaćaju porez i doprinose, koji su, za taksiste minimalni i iznose nešto više od 10 hiljada dinara na mesečnom nivou. To se više neće tolerisati, poručuju nadležni, pogotovo kada se ima u vidu pojačavanje kontrole i zapošljavanje trećeg saobraćajnog inspektora na teritoriji grada i okruga.
– Na sastanku se najviše govorilo o dažbinama. O ceni smo pričali malo, niko nikoga nije pitao da se izjašnjava, niti je iko govorio da li je „za” ili „protiv”. Da li smo za poskupljenje ili ne, da li se moglo zaraditi ako bi se vozilo po starim cenama to je diskutabilno. Naravno da nije poenta u tome da vozač radi 14 sati, nego da odradi svojih osam ili devet sati sa pauzama da bi mogao da zaradi i da plati svoje dažbine. Mislim da je normalno da poskupimo, jer je i gorivo otišlo „gore” otkako je start smanjen sa 70 na 40, pa na 20 – rekao je Prvulov. Navodi i da u tom Udruženju, koje ima više od 90 taksi vozila, ne osete smanjenje broja vožnji otkako se vozi po višim cenama.

Taksi prevoz i dalje najjeftiniji u državi
Isto nam je rekao i Darko Miljić iz „Plus taksija”.
– Gradonačelnik je rekao da su mu se obraćali taksisti sa molbom da cena taksi usluga poskupi, ali nije govorio da je to tražilo određeno udruženje – prokomentarisao je Miljić.
Sa novim cenama složila se većina udruženja, a u odnosu na druge gradove u državi i pored poskupljenja cena, Zrenjanin spada među gradove sa najjeftinijim taksi prevozom. Iako se u toku vožnje u različitim taksi vozilima može čuti da „sa tim starim cenama nisu mogli da rade u plusu”, i da je bilo vreme da prevoz taksija poskupi, čujemo i negativne komentare na račun udruženja koje se usprotivilo novim cenama.
– A šta oni hoće, kao treba paziti i na to koliko novca građani imaju, to su gluposti – čujemo od jednog taksiste, a u „AS taksiju” su nam rekli da su i oni sami već čuli takve komentare o njima i da ne žele da ulaze u dalju diskusiju o tome zašto su bili, uz „Banat taksi”, protiv poskupljenja.
– Reći ću samo toliko da smo mi radili sasvim normalno sa starim cenama. Ali, no, mi nemamo vozila na lizing i nismo kažnjeni sa tri miliona dinara pa da to naplaćujemo preko leđa građana – prokomentarisao je Branko Backović iz tog Udruženja. Na pitanje da li se oseti negativni uticaj poskupljenja, on odgovara potvrdno.

Jeftin taksi urušava gradski prevoz
Dragan Vidaković, vlasnik „I-taksija”, treća po brojnosti taksi firma u gradu sa 45 novih vozila u svojoj floti, rekao je za naše novine da ova taksi firma nije tražila poskupljenje minimalne ekonomske cene kao da ni do sada nisu vozili po najnižim cenama, ali da će poštovati ovu odluku, te da su taksimetri već baždareni u skladu sa novim cenama po kojima od 1. februara „I-taksi” vozi svoje klijente.
– Cene po kojima smo do sada vozili bile su više od prethodne minimalne ekonomske cene, tako da smo mi cene naših usluga, u skladu sa novom odlukom, podigli za oko šest odsto kada su gradske vožnje u pitanju. Osnovni smisao uvođenja minimalne ekonomske jeste da se spreči nelojalna konkurencija i dampingovanje cena. Takođe, ova odredba trebalo bi da štiti održivost gradskog autobuskog prevoza, jer dopuštanje previše jeftinog taksi prevoza urušava gradski prevoz koji u tom slučaju nema rentabilnost niti smisao funkcionisanja. Mi, od samog početka rada naše firme, nismo ni pravili takav koncept da izigravamo javni gradski prevoz, već da budemo kvalitetni taksi prevoznik koji plaća sve obaveze prema državi i zaposlenima – rekao je Vidaković, uz napomenu, da se ova firma vodi devizom „minimalne cene za maksimalni kvalitet”.
Vidaković je izračunao da je prosečna gradska vožnja u „I-taksiju” od oko 2,2 kilometra pre poskupljenja bila oko 123 dinara, dok sada ta vožnja košta oko 139 dinara, dakle u proseku je skuplja oko 16 dinara, dok je kod drugih taksi prevoznika, koji su do sada vozili po minimalnim ekonomskim cenama, zaračunato poskupljenje bezmalo 30 odsto.

 

KONTROLA TAKSISTA
Nezvanično saznajemo da je pokrenuto nekoliko prijava protiv određenih taksi udruženja, ali i da je bilo onih koji nisu izmirivali svoje obaveze prema državi, a bilo je i slučajeva da je određeni broj taksista radio ne- prijavljen, te da nisu bili osigurani. Novinari lista „Zrenjanin” nastaviće da se bave ovom temom.

TAKSISTI DUGUJU 60 MILIONA DINARA
Na sastanku kod gradonačelnika izvestilac po pitanju poreskog duga je bila i direktorica Poreske uprave u Zrenjaninu, Mira Basta, koja je istakla da oko 300 taksista duguje na ime poreza i doprinosa preko 60 miliona dinara.

GRAĐANI RAZUMEJU ZAŠTO JE TAKSI SKUPLjI
– Cena goriva je sve skuplja, a građani ovo poskupljenje neće ni osetiti. Nama je to značajno, mada ni to nije dovoljno – saglasni su taksisti kada je pitanje da li je poskupljenje dobra ili loša stvar za građane. Ni građanima poskupljenje ne smeta, kažu oni u anketi koju smo sproveli u centru grada. Većina ispitanih navodi da razume okolnosti koje su dovele do poskupljenja, ali i da ne bi valjalo da poskupi još više.
– Svakodnevno se vozim i nisam primetila da plaćam više – prokomentarisala je jedna Zrenjaninka.

S.Kokavski i S.Vorkapić