ZRENjANIN JE BIO DOMAĆIN IGRAČICAMA I IGRAČIMA IZ REGIONA

Fuzija pokreta, zvuka, boja i šljokica

1-2plesni festival

1-3 plesni festival

1-4 plesni festival

1-5 plesni festival

Međunarodni festival u modernom plesu „Dance fusion” je po 12. put nedavno održano u našem gradu. Na sceni se našlo preko 1000 takmičara iz oko 36 klubova iz regiona – Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, a zanimljivo je da među njima bilo i mališana od 15 meseci, kao i takmičara do 30 godina starosti. Na repertoaru je bilo više od 20 plesnih disciplina, između ostalog i moderni balet, hip-hop, trbušni ples, čirliding, džez stil. Ipak, osim po brojnosti, program festivala je bio značajan i po novinama.

Ko su pravi plesači
– Prošle godine smo otpočeli seminare koji se održavaju u toku samog takmičenja, što do sada niko nije radio. To imamo i ove godine, ali smo otišli i korak dalje – pokrenuli smo nove plesne discipline – objašnjava jedna od organizatorki, Nikoleta Vidaković. – U pitanju su: contemporary battle, jazz battle, street battle. To znači da takmičari ne znaju muziku na koju će plesati i imaju mogućnost samoimprovizacije u okviru svojih plesnih disciplina. Mislim da je najlakše plesati na sopstvenu muziku, ali da ovo zaista pokazuje ko su pravi plesači. To je izazov i za sve one koji su u svojim disciplinama najbolji, a imali smo ih ovde zaista mnogo – došli su i svetski prvaci u hip-hopu iz Makedonije.
Osim takmičara, plesni spektakl su pratile i vrhunske sudije. Među njima su Milica Cerović, Miloš Isailović, kao i sudije iz inostranstva.

Humanost je pobedila
Festival je trajao od jutra do ponoći, a u vrućoj hali strpljivo su svoju scenu čekale i devojčice iz plesnog kluba „Free dance”. Na parketu pored bine gde su stajale bila je šarena gužva od takmičara u kostimima jarkih boja, koji su se istezali, radili „zvezde” ili trčkarali okolo. U grupi devojčica iz „Free dance” su i sedmogodišnja Malina i osmogodišnja Nina. Kažu da im ovo nije prvo takmičenje i da nemaju tremu, a da im je koreografiju i kostime osmislila Nikoleta.
Festival „Dance fusion” organizovali su plesni klubovi „Free dance” i Plesni centar Zrenjanin, uz pokroviteljstvo Grada Zrenjanina, a prilog od prodatih karata poklonjen je dečjem odeljenju bolnice „Đorđe Joanović”, kao i jednoj porodici bez oca.

RAZIGRANI GRAD
– Ovaj plesni festival je svakako jedna od tih manifestacija, a nama je posebno drago što ovde učestvuje mnogo dece iz Zrenjanina, ovdašnjih plesnih studija i centara. Zahvalio bih se organizatoru, plesnom studiju „Free dance” i Nikoleti Vidaković, koja se aktivno uključuje i u mnoge promotivne aktivnosti u našem gradu i nadam se da će svi učesnici poneti lepe utiske iz našeg grada i doći ponovo – istakao je Simo Salapura i dodao da su Grad Zrenjanin i Javna ustanova „Sportski objekti” dali punu podršku organizovanju jednog ovakvog događaja.

Milana Maričić