ZRENJANIN JE IZLOŽBOM „MOJ IZBOR” UGOSTIO NAJVEĆA IMENA DOMAĆE FOTOGRAFSKE SCENE

Kolektivna priča koja zaslužuje pažnju

Jedinstvena dela doajena srpske i jugoslovenske fotografije Tomislava Peterneka, Imrea Saba, Gorana Kukića, Nenada Nina Rakićevića, Igora Mandića i Željka Sinobada nalaze se u salonu Savremene galerije od ponedeljka, 31. januara. Naši sugrađani imaju priliku da do 14. februara pogledaju izložbu „Moj izbor”. Postavka predstavlja lični odabir pomenutih autora i na reprezentativan način daje uvid u njihovo bogato, višedecenijsko stvaralaštvo. Zasluge, da jedna ovakva postavka, koja je predstavljena beogradskoj publici, dođe i u Zrenjanin pripada Jovanu Drndaku Njegoviću, predsedniku i osnivaču Fotografskog dokumentacionog centra i uredniku fotografije u listu „Zrenjanin”. Njegović je podsetio na prvi fotografski atelje Ištvana Oldala, koji je postojao u Velikom Bečkereku davne 1853.
– Fotografija se danas podrazumeva. Sve se pretvorilo u fotografiju. Malo je, međutim, onih koje mogu da opstanu kao umetnička dela, a takve su upravo dostupne ovih dana i domaćoj publici. Fotografski dokumentacioni centar je nastao iz želje da srpska fotografija, koja po ideji i realizaciji može da stoji u bilo kojoj fotografskoj galeriji u svetu, dobije status kakav zaslužuje. Ova izložba ima i edukativan karakter. Osim što uči publiku kako posmatrati fotografije, autorima fotografija postavlja standarde kako ih treba izložiti i opremiti – kazao je Njegović.

OBAVEZUJUĆA TRADICIJA
Snežana Vučurević, pomoćnica gradonačelnika, istakla je da naš grad ima gotovo obavezujuću fotografsku tradiciju i da će upravo zato Zrenjanin ove godine biti domaćin Festivala fotografije u organizaciji Foto saveza Srbije (FSS). Tomislav Peternek je ispričao da svoje početke vezuje upravo za crno-belu fotografiju i dela koja je odabrao. Zadovoljan je što je dobio priliku da lično selektuje ono što će biti dostupno javnosti.
– Ovakva izložba se pokazala odličnom. Kao što i sam naziv glasi to je naš izbor, a verujem da će se mnogima dopasti. Posebno me raduje što su fotografije u Zrenjaninu, jer zaslužuje da sve one upravo ovde budu predstavljene i da se u ovom gradu konačno osnuje muzej fotografije – istakao je Peternek.
Goran Kukić ne učestvuje često na kolektivnim izložbama. Za ovu priliku predstavio je dela koja nose naziv „Libreto”. Upravo su ona privukla pažnju posetilaca. Mnogi su pred njima zastajali i bili opčinjeni ženskom figurom obavijenom u platno.
– Nije mi bilo lako da sačinim izbor. Odlučio sam se za jednu od kolekcija, tj. prikazan je samo deo. Pokušao sam da se kroz muški rakurs (ugao) bavim patnjom žena, odnosno njihovom afirmacijom u svetu. Mislim da bi, kada bi oni bolje razumeli žene i podržali ih u svemu, međusobna komunikacija u socijalnom okruženju bila na mnogo višem nivou – rekao je Kukić.

CRNO-BELA REALNOST
Imre Sabo je pohvalio radove kolega, posebno serijal pariske mode Nina Rakićevića. Poseban pečat, prema njegovim rečima, dala su dela Tomislava Peterneka i njegova „Snalažljivost”. Istakao je i radove preminulog Željka Sinobada, koji je bio majstor trenutka. Kako je rekao, Sinobad je umeo da „uhvati” i zabeleži život i da za to treba imati posebno dara. On se osvrnuo i na postavku i objasnio u čemu su prednosti crno-bele fotografije.
– Volim često da kažem da je za mene fotografija upravo monohromatska, a ono što radim u koloru je moj posao. Kada se umetnički izražavam i svetu poručujem ono „što mi leži na duši” želim da to bude bez boja – istakao je Sabo.
Ruke Igora Mandića, takođe, nisu prošle nezapaženo, a Zrenjaninci mogu da vide njegovu najpoznatiju kolekciju „Activist”. Bila je izlagana i u Jevrejskom muzeju u Berlinu, ali i u Beogradu.

– Crno-bela fotografija je apstrakcija realnosti. Ona je najminimalniji mogući način da verodostojno prenesemo neku informaciju iz spoljašnjeg sveta, a da je ne zasitimo svim elementima svakodnevice poput boja i pokreta – poručio je Mandić.
Ideja da okupi ove značajne umetnike plod je saradnje Mie Medaković, novinarke i glavne i odgovorne urednice magazina „Refresh your life”, i Nina Rakićevića. Prema njenim rečima, saradnju su veoma lako uspostavili, ali im nije bilo lako da sastave ovakav izbor.
– Izložba je dokaz velikog uspeha. Ova naša kolektivna priča će se širiti i mnogi autori će biti pozvani. Na Zrenjanincima je, koji su poznati kao ljubitelji fotografije, da dođu i prouče postavku na pravi način i uživaju – poručila je Mia Medaković.

 

Miroslava Malbaški

Fotografije u prilogu:  ,,Libreto 22″ Gorana Kukića i ,,Suz o Suz“ Željka Sinobada