ZRENJANIN: Neke škole danas u zakonskom štrajku

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije – Zrenjanin organizovala je tačno u podne protestni skup ispred zgrade Kulturnog centra, gde se nalaze i prostorije Školske uprave. To je, kako nam je rekao potpredsednik ovog sindikata Nikola Tankosić, upozorenje školskim vlastima da ozbiljno shvate situaciju u školama, a ne da njen položaj još i otežavaju.

PROSVETA03_ PROSVETA02_ PROSVETA01_

U zakonskom štrajku su, sa časovima od 30 minuta, Gimnazija, Ekonomsko-trgovinska škola, Poljoprivredna i Elektrotehnička i građevinska škola Nikola Tesla”, kao i osnovne škole Jovan Cvijić”, Petar Petrović Njegoš”, 2. oktobar”, Servo Mihalj”, Sonja Marinković” i Vuk Karadžić”.

– Naši zahtevi i dalje su povlačenje iz procedure Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama, hitno potpisivanje Protokola o zaradama, kao i povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla – izjavio je Nikola Tankosić, potpredsednik ovog sindikata za Banat.

Nivo zarada u prosveti u ovom momentu niži je 17 procenata od republičkog proseka. Platni razredi ne mogu to da reše, jer će plate i dalje ostati takve kakve jesu. Sporni Nacrt zakona ukinuo bi i putne troškove, isplate otpremnina, jubilarnih nagrada i drugog.

Kada je reč o tehnološkim viškovima, prema podacima sa sajta nadležnog ministarstva, na teritoriji grada Zrenjanina ima 125 prosvetnih radnika koji su tehnološki višak.

M.B.

FOTO: J. Njegović Drndak

PROSVETA07_ PROSVETA06_ PROSVETA04_PROSVETA08_ PROSVETA09_