„ZRENJANIN” OBELEŽIO SEDAM DECENIJA POSTOJANJA: TAJNA DUGOVEČNOSTI SU STRUČNOST, UMEĆE I POVERENJE ČITALACA

Ugled lista stvaran desetlećima

Prvi broj lista „Zrenjanin” izašao je 1. novembra 1952. godine. Štampan je na šest strana, a jedan primerak stajao je pet dinara. Osnovan je kao glasilo Gradskog odbora Narodnog fronta. Potom postaje novina Socijalističkog saveza radnog naroda, a kasnije i međuopštinski list Socijalističkog saveza. Najpre je izlazio svake druge subote, zatim jednom nedeljno – svakog petka, a u jednom periodu sedmično su štampana dva izdanja – utorkom i subotom.

Neke od redovnih rubrika bile su „Dopisnici javljaju”, „Za naše najmlađe”, „Kulturni život”, „Kod nas i u svetu”, „Ispod vodotornja”… Već u drugom broju „Zrenjanina” pojavio se prvi članak o sportu, a prva sportska stranica u decembru 1952. godine. Prve ukrštene reči objavljene su u 70. broju, a prva čitulja 1969. godine. List su obogatile i brojne karikature, dela Turinskog, Mladenovića, Putića, Štiklice, Radenkova, Grosua… Prvi fotoreporter koji je došao u redakciju bio je 1962. godine Zaviša Stojković, a potom i Ljubomir Milosavljević, Branislav Milin, Danko Vrška i Jovanj D. Njegović koji je urednik fotografije i danas.

„Zrenjanin” je ostao verni hroničar zbivanja i pojava, čuvar tradicije, ali i dostignuća svojih sugrađana. Decenijama je dragoceni svedok vremena i dešavanja u gradu. U najtežim situacijama list je uspeo da opstane i očuva poverenje čitalaca i javnosti. U proteklih sedamdeset godina istorija „Zrenjanina” je zapravo istorija našeg grada.

Tokom decenija rada, kroz redakciju „Zrenjanina” prošlo je na stotine novinara, urednika, fotoreportera, saradnika i dopisnika, koji su deo sebe ugradili u novine koje su stvarali. Na tim temeljima stasavaju mladi žurnalisti, ubeđeni da će „Zrenjanin” i u narednim decenijama sačuvati mesto u domovima našeg grada.

Stariji sugrađani pamte Todora Malbaškog, Milorada Pavlova, Mihalja Belovaia, Dušana Ćuka, Bogdana Gušića, Milana Livadu, kao i Vasu Atanasijua (pionira tehničkog vođstva novina) koji su činili okosnicu redakcije u prethodnim vremenima.

Kako je govorio Dušan Ćuk, zadatak redakcije je da se trudi da novine budu otvorena, javna tribina naših sugrađana, a na čitaocima je da odluče da li List odgovara svojim zadacima.

U novijoj istoriji pamte se imena Milovana Nedeljkova, Branke Jajić, Đura Popovića, Dragomira Mesaroškog i Miroslava Pušića. Na čelo novina nakratko je postavljen Milivoj Stankov, a nakon velikih društveno-političkih promena 2000. godine, nekoliko brojeva je uređivao kolegijum koji su činili Dragomir Mesaroški, Jelica Vojinov i Ljiljana Bailović. Jelica Vojinov, Nadica Jakovljev i Mirko Krlić bili su glavni i odgovorni urednici „Zrenjanina” do 2007. godine, nakon čega na mesto glavnog i odgovornog urednika dolazi Dalibor Bubnjević, koji i danas obavlja ovaj posao.

Tradicijom dugom 70 godina može se pohvaliti mali broj štampanih medija.

O predanosti i požrtvovanosti novinara i urednika da svoje čitaoce izveštavaju o najvažnijim događajima u ovom delu Banata govori u prilog upravo i ovaj jubilej.

J. Šormaz & S. Vorkapić