ZRENJANINCI TRADICIONALNO U BRATSKOM GRADU: Trebinjci cene stvaraoce iz Banata poput Uroša Predića

Trebinje je juče obeležilo svoju gradsku i hramovnu slavu Preobraženje Gospodnje. Tim povodom u grad podno gordog Leotara, u prestonicu drevne Travunije, doputovali su Zrenjaninci koji sa Trebinjcima decenijama grade neraskidive bratske, prijateljske, rodbinske i komšijske veze.

U Muzeju Hercegovine je dan ranije, u četvrtak 18. avgusta, otvorena izložba ,,Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“ Olivere Skoko, više kustiskinje i istoričarke umetnosti.

Olivera Skoko je podsetila da je Predić, pored ,,Kosovke devojke“, ,,Siročeta na majčinom grobu“, brojnih portreta znamenitih ljudi, uradio i sliku ,,Hercegovački begunci“, koja se nalazi u Narodnom Muzeju u Beogradu.

– Velika mi je čast što mi je dodeljeno da rukovodim Predićevim legatom. Kada je izložba bila postavljena u Zrenjaninu videlo ju je oko 8.000 ljudi. Nakon toga dobili smo poziv iz Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i ove veličanstvene slike su se našle u najreprezentativnijem galerijskom prostoru u prestonici gde ih je videlo blizu 40 hiljada posetilaca. Sada, nakon Herceg Novog, Uroš Predić je pred vama, dragi Trebinjci – rekla je Olivera Skoko.

Direktor Narodnog muzeja Siniša Onjin se zahvalio na prijemu i pohvalio rad i zalaganje i sve što je Olivera Skoko učinila kako bi Uroša Predića, ali i Muzej prezentovala na najbolji način.

– Trebinjci umeju da poštuju i cene velikane iz Banata i stvaraoce poput Uroša Predića. U našem gradu Trebinje se ne doživljava samo kao kulturna prestonica ovog dela regiona nego mesto koje je sa našim gradom spojeno brojnim čvrstim vezama – kazao je Onjin.

Direktorka Muzeja Hercegovine Ivana Grujić, rodom iz Opova, napomenula je da su Zrenjaninci u Trebinju kao kod svoje kuće.

– Dobrodošlica za goste koji nam dolaze iz bratskog grada priprema se sa posebnom pažnjom. Trebinjci su navikli na izvanredne kulturno-umetničke programe koje Zrenjaninci priređuju. Izložbom ,,Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“ zapečatili smo saradnju sa zrenjaninskim  Narodnim muzejem koji je jedna dragocena riznica – rekla je Ivana Grujić.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

– Nedavno su naši predstavnici bili na ,,Danima piva“. U znak zahvalnosti najsrdačnije smo uzvratili dobrodošlicom izložbi o največem slikaru Urošu Prediću, ali i prijateljima iz Zrenjanina – napomenuo je Ćurić.

Da vide portrete svojih znamenitih predaka došli su i članovi porodice Karađorđević, princ Filip, princeza Danica i njihov sin Stefan.

U petak, 19. avgusta, pesnik iz Međe kome je Hercegovina u srcu Dušan Milićev održao je promociju knjige ,,Obrisi Travunije“. Pesme je, kako je rekao, posvetio ovoj predivnoj zemlji u koju se zaljubio čim je tu kročio.

– Mnoge od njih pisao sam na licu mesta. Tako je nastala ,,Konte Duka“ koju sam zabeležio ispred Dučićevog spomenika. Jednu sam posvetio i začetniku ovog našeg hodočašća Urošu Milojeviću. On je rođen na Zupcima, ali je svoj život i radni vek proveo u Kleku – naveo je Milićev.

Miroslava Malbaški

Foto: Alisa Junuzović