ZRENJANINCI ZAPAŽENI NA HORSKOJ SMOTRI

Radost zajedničkog nastupa

Četvrti po redu Omladinski horski festival na kojem su učestvovali članovi Omladinskog mešovitog hora muzičke škole „Josif Marinković” održan je u petak i subotu, 29. i 30. oktobra u Novom Sadu. Mladi zrenjaninski pevači predvođeni dirigentkinjom Zoricom Kozlovački predstavljali su naš Grad na ovom značajnom događaju na kojem je učestvovalo 90 pevača iz 13 škola i 8 gradova Srbije.
– Festival ima jedinstvenu koncepciju koja se naziva „Open singing” gde svi učesnici na probama i završnom koncertu pevaju zajedno, često i sa publikom, udruženi u jednoj emociji i energiji. Ovo je bilo dragoceno iskustvo za pevače našeg hora.
Družili su se sa svojim vršnjacima iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Beograda, Subotice, Aleksinca, Požarevca i Kragujevca, zajedno stvarali muziku i uživali u zaista magičnoj moći zajedničkog pevanja u akustičnom ambijentu novosadske Sinagoge – rekla je Zorica Kozlovački.
Na repertoaru su se našla dela različitih muzičkih žanrova: kanoni, klasične kompozicije, afričke pesme i kompozicije zasnovane na narodnoj tradiciji. Učesnici su obeležili i 230. godišnjicu od smrti kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta izvođenjem njegovog poznatog kanona „V’amo di core”.
– Festival je završen „javnom probom” koja je, zbog trenutne epidemijske situacije, održana bez prisustva publike i uz poštovanje mera zaštite. Ovakvi događaji mladim ljudima donose veliko zadovoljstvo i pokazuju da radost zajedničkog pevanja prevazilazi sve teškoće vremena u kojem živimo. Nadamo se da ćemo sledeći Festival dočekati bez ograničenja. Zahvaljujemo se Gradu Zrenjaninu koji je podržao ovo stručno usavršavanje svojih raspevanih sugrađana – dodala je Kozlovački.
Osim što su učestvovali na Festivalu, mladi pevači su bili gosti Srpskog narodnog pozorišta na generalnoj probi baleta „Ohridska legenda”. Imali su priliku da posete i novoizgrađenu modernu muzičku školu „Isidor Bajić”.
Festival je organizovala Srpska horska asocijacija, a cilj je promocija horskog pevanja među mladima bez obzira na njihovo muzičko i pevačko predznanje i iskustvo.

M. Malbaški