ZRENjANINKA ANA SEL O SVOJOJ KARIJERI, PLANOVIMA I CILjEVIMA KOJE ŽELI DA OSTVARI

Još uvek sam zaljubljena u mačevanje, to je divan sport
Zrenjaninsku školu mačevanja čine uspešnom specifičan odnos prema klubu i tradicija – kaže Ana
Osamnaestogodišnja Zrenjaninka Ana Sel je na nedavno održanom juniorskom prvenstvu Evrope u Novom Sadu osvojila 25. mesto što je bio najbolji plasman predstavnika Srbije na tom šampionatu.
– Mogla sam i bolje da se plasiram, ali me je povreda desne šake, koju sam zadobila mesec dana pre početka kontinentalne smotre, sprečila da se valjano pripremim za takmičenje. Ruskinja Daria Filina je bila prepreka koju nisam uspela da savladam da bih izborila mesto među 16 najboljih.

Karijeru si počela u zrenjaninskom Omladincu, a sada nastupaš za novosadsku Vojvodinu. Šta je presudilo da promeniš klub?
– U Vojvodinu sam prešla septembra 2014. godine. Želela sam da nastavim školovanje u Novom Sadu, a pre svega da budem u ekipi koju trenira moj dugogodišnji trener Veselko Dumitrov Duma. On je, nakon dve godine, provedene u Sloveniji i pola godine rada u Saudijskoj Arabiji, postao trener Vojvodine.

U Omladincu su stasali mnogi uspešni mačevaoci. Šta je to što zrenjaninski klub izdvaja u odnosu na druge?
– Mislim da imamo drugačiji mentalitet od Novosađana. Čuvenu zrenjaninsku školu mačevanja čine uspešnom specifičan odnos prema klubu i duga tradicija. Sada kada je Veselko Dumitrov počeo da trenira Vojvodinu, ta se razlika smanjuje, učimo jedni od drugih. A osim mene, u novosadskom klubu su još i bivši članovi zrenjaninskog kluba Miljan Kovačević, Romana Caran i Dimitrije Bugarin.

Učenica si srednje Medicinske škole u Novom Sadu i uspešna sportistkinja. Kako usklađuješ obaveze?

– Bavljenje sportom je korisno provedeno vreme. Na kraju napornog dana prija mi fizička aktivnost, a mačevanje je za mene način da se relaksiram. Preporučila bih deci da se bave tim sportom jer on, osim fizičkih osobina, podstiče razvoj ličnosti i formiranje karaktera. Osim toga, tu su druženja i nezaboravna putovanja. Ja treniram mačevanje već devet godina i još uvek sam, kao i prvog dana, zaljubljena u taj sport.

U dosadašnjoj karijeri si postigla mnogo. Imaš pregršt medalja i titula u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Šta još želiš da postigneš, koji ti je cilj?

– Do sada sam kao kadetkinja i juniorka osvojila 10 titula na državnim prvenstvima u disciplinama mač i floret. Imam više od 50 pobeda na turnirima u Srbiji i regionu. Izdvojila bih 10. mesto na prvenstvu Evrope u Jerusalimu, 28. poziciju na svetskom prvenstvu u Poreču, kao i treće mesto na seniorskom Satelit svetskom kupu u Beogradu. Cilj mi je da osovojim odličje na Olimpijskim igrama, želim da budem prva Srpkinja kojoj je to uspelo.
B. MANDIĆ