ZRENJANINKA JELENA VASILJEV, U ŽARIŠTU KORONA VIRUSA U MILANU

Vedar duh spasava

Naša nekadašnja sugrađanka Jelena Vasiljev, vizuelna umetnica, koja sa porodicom živi i radi u Milanu, suočava se već nedeljama sa brojnim izazovima koje je u Italiju i njen grad doneo virus korona. Ona je profesorka u Milanu, zaposlena u državnoj prosveti, čiji su đaci, kao i 290 miliona učenika širom sveta onemogućeni da idu u školu. Ali, nastava nije stala i organizovana je putem onlajn platformi.
– U Milanu su škole zatvorene 24. februara – kaže Jelena Vasiljev. – Svuda gde je moguće, širom Italije, organizovana je onlajn nastava. Ovakve platforme za virtuelne razrede i didaktiku na daljinu ovde nikada nisu bile testirane i stoga nisu ni bile pripremljene za toliki obim posla, kao ni zaposleni u prosveti. Situacija je veoma kompleksna.
Prema Jeleninim rečima, prosveta se potpuno oslanja na samostalnu organizaciju svake pojedinačne škole, koja prenosi odgovornost na sopstvena razredna veća i pojedinačne profesore koji su potpuno iscrpljeni ovom novom pedagoškom realnošću i koju obavljaju najbolje što mogu i umeju.

Opširnije u štampanom izdanju