ZRENjANINSKА GALERIJА: Otvaranje izložbe grafika Ljubomira Kokotovića

U Savremenoj galeriji Zrenjanin, večeras, u 19 časova, biće otvarena izložba grafika Ljubomira Kokotovića, iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin. U postavci su radovi ovog umetnika koji su nastali tokom 60-tih i 70-tih godina 20. veka, u periodu najplodnijeg rada u ovoj likovnoj disciplini. To je razdoblje kada ovaj umetnik nalazi i zauzima visoko mesto u srpskoj grafici druge polovine prošlog veka i izlaže na međunarodnoj umetničkoj sceni.

Kokotović izlaže u Zrenjaninu nakon više od četiri decenije – prethodna njegova izložba je bila još 1971. godine a u Novom Sadu 1982.

Ljubomir Kokotović je završio studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, ali svoj originala izraz i najveći umetnički domet ostvaruje u grafici. Svrstan je među pripadnike nove figuracije. Izlagao je na više od šezdeset samostalnih i kolektivnih izložbi u inostranstvu. Grafike su mu izlagane na izložbama zajedno sa najvećim svetskim umetničkim imenima, poput Pikasa, Dalija, Šagala, Miroa, Gutuza i drugih.

Doobitnik je nekoliko nagrada na međunarodnim grafičkim smotrama, privlačeći veliku pažnju stranih novinara, galerista i kritičara koji su bili oduševlјeni njegovim stvaralaštvom. Neki od njih svrstavali su ga među najbolјe crtače tog perioda.

Realizaciju izložbe su pomogli Miroslav Kerčov, „UM-ING“ doo Zrenjanin, Štamparija „Diginet“ Zrenjanin i novinar Milan Livada koji je ustupio dokumentarni materijal.

B. Jajić