ZRENjANINSKA „JUGOREMEDIJA” DRUGI PUT NA PRODAJi, hoće li 19. februara konačno dobiti gazdu

Radnici – poverioci najviše strepe od niske cene
Stečajni upravnik „Jugoremedije”, Radovan Savić, za 19. februar oglasio je novu prodaju zrenjaninske fabrike lekova javnim prikupljanjem ponuda. Celokupna imovina ove finansijski upropašćene farmaceutske kuće procenjena je na približno 3,9 milijarde dinara, ili nešto više od 32 miliona evra.
– Smatram da je isplativija prodaja fabrike kao pravnog lica, a to potvrđuje zainteresovanost kupaca. Takođe, zbog raspolaganja specifičnim tržišnim vrednostima, cena „Jugoremedije” veća je od one procenjene kao stečajnog dužnika, pa se nadamo dobroj prodaji – izjavio je Savić, naglašavajući da se radi o intelektualnoj svojini – žigovima za proizvodnju lekova.
Vladimir Pecikoza, predsednik Odbora poverilaca „Jugoremedije” upozorava, međutim, da su dozvole za prometovanje lekova najvrednija imovina „Jugoremedije” i da bez njih nikome ne trebaju zidovi i mašine.
– Privredni sud prvobitno je, takođe, zauzeo stav da se u prodaju ne ide bez dozvola. Novi oglas, međutim, smanjuje mogućnost veće konkurencije i favorizuje jednog kupca, koji bi vansudski mogao da se nagodi sa bivšim zakupcem oko vraćanja dozvola – kaže Pecikoza.
Mnogi poverioci, osim banaka sa hipotekama na imovinu „Jugoremedije”, opravdano strahuju da će ostati „kratkih rukava”, jer njihova ukupna potraživanja iznose oko 27 miliona evra. Praktično, za najboljeg ponuđača i kupca fabrike, po aktuelnom oglasu može biti proglašen onaj ko ponudi jedan dinar iznad 50 odsto procenjene vrednosti! To znači da bi „Jugoremedija” mogla da ode novom gazdi za 16 miliona evra…

Z. D.