ZRENJANINSKE GERONTODOMAĆICE SKORO POLA GODINE ČEKALE PLATU

Potreba za negom raste, uslovi za rad opadaju

Dvanaest negovateljica prošle godine potpisalo je nove ugovore sa Gerontološkim centrom, a posle četiri meseca javile su se našoj redakciji kako bi se požalile jer im još uvek nije isplaćena nijedna plata.
Nakon pet meseci rada uz, kako kažu, intervenciju nadležne inspekcije, a po isteku ugovora isplaćene su im zaostale zarade.
– Od avgusta do decembra nismo dobile nijednu platu. Tek nakon što smo krajem godine došle da vratimo opremu i raskinemo ugovore bile smo isplaćene – objašnjava jedna od gerontodomaćica čije je ime poznato redakciji.

NEIZVESNA ISPLATA
Letos, po završetku vanrednog stanja, na teritoriji Grada ponovo je pokrenut program u okviru kog je obezbeđena pomoć u kući za starije sugrađane.
Negovateljice su bile zaposlene po privremeno-povremenim ugovorima, koji ne podrazumevaju zasnivanje radnog odnosa, što znači da nisu imale pravo na slobodne dane i bolovanje. Kako kažu, ovakvi uslovi stvarali su dodatni pritisak na već veoma zahtevnom poslu. U slučaju bolesti nije imao ko da ih zameni, a korisnici bi tada ostali prepušteni sami sebi.
– Niko nam ništa ne govori. Iz Gerontološkog centra kažu da ni oni nemaju informacije kada bi mogle da budemo isplaćene. Porodice hranimo od te plate, a računi čekaju. Ovo je naš jedini izvor prihoda, a nekoliko žena je i napustilo posao – rekla je zabrinuta radnica u novembru.
Na teritoriji Zrenjanina program Pomoć u kući realizuje se od avgusta do kraja godine, što znači da korisnici u prvoj polovini ostaju bez prekopotrebne usluge, što nije praksa u susednim opštinama, objašnjava jedna od zaposlenih.

UGOVORI SA MANJIM PRAVIMA
Prošle godine prvi put su radile po privremeno-povremenom ugovoru, kaže gerontodomaćica, i objašnjava da su ranije potpisivale ugovor o radu, računao im se staž i imale su godišnji odmor.
– Još uvek ne znamo kakvi su ugovori planirani za ovu godinu. Nekoliko gerontodomaćica zbog dešavanja u prošloj godini više ne želi da radi po privremeno-povremenim ugovorom. Videćemo šta će biti do avgusta, još uvek ništa zvanično ne znamo – kaže naša sagovornica.
List „Zrenjanin” se novembra obratio direktorki Gerontološkog centra Tanji Živanov kako bi dobio informacije o neisplaćenim zaradama. Međutim, do informacija nismo uspeli da dođemo, zbog procedure koja za podatke o ovom pitanju zahteva odobrenje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
I pored brojnih mejlova i telefonskih poziva iz Ministarstva nisu stigli odgovori, potvrda ili demant situacije u kojoj su se našle gerontodomaćice. Komunikacija se svodila na prebacivanje odgovornosti i nemogućnost razgovora sa odgovornim licima iz službe za odnose sa javnošću.

  • PROGRAMI USVOJENI I ZA OVU GODINU
    Gerontološki centar u okviru Službe vaninstitucionalne zaštite za 2021. godinu usvojio je programe Pomoć u kući i Klub za stara i odrasla lica, objavljeno je u programu rada.
    Pomoć u kući biće obezbeđena za 50 korisnika koji nisu u stanju da nezavisno žive bez pomoći u svakodnevnim aktivnostima, nege i nadzora. A obuhvatiće medicinsku rehabilitaciju, kroz servisne usluge, i zadovoljavanje socijalno-kulturnih potreba.
    Klub za stara i odrasla lica je oblik dnevnog boravka koji će se organizovati u cilju očuvanja psiho-fizičkog zdravlja i poboljšanja kvaliteta života kroz različite sekcije, izlete i obuke, navedeno je u programu.
    Za realizaciju aktivnosti Službe vaninstitucionalne zaštite iz budžeta grada izdvojeno je 6,9 miliona dinara.

J. Šormaz