ZRENJANINSKE GIMNAZIJALKE UČESTVOVALE SU NA PRESTIŽNOM FESTIVALU NAUKE I UMETNOSTI U HOLANDIJI

Znanje spojilo mladem iz celog sveta

Kerkade je najjužnije mesto u pokrajini Limburg, u Holandiji. Ovo mesto, koje godinama okuplja mlade iz sveta na Festivalu nauke i umetnosti „Euriade”, nalazi se u blizini Ahena, na granici sa Nemačkom, Holandijom, i Belgijom. Zanimljivo je da zapadna polovina grada ima ulicu – pola nemačku, a pola holandsku.
U gradu živi oko 47.000 ljudi. Susedni nemački grad je Hercogenrat, sa kojim je Zrenjaninska gimnazija uspostavila saradnju i počela proces bratimljenja. Sa tamošnjom gimnazijom zrenjaninska ima projekat filozofske razmene „Minerva”.
Baš u Kerkradi, zrenjaninski gimanzijalci već sedam godina učestvuju na poznatom festivalu zajedno sa mladima iz Holandije, Belgije, Nemačke, Južnoafričke Republike, Rumunije, Ukrajine, Rusije, Poljske, Filipina, SAD, Meksika. Tamo su se obreli i prošle godine.
Eto, znanje je spojilo mlade, gradove, države…

NAŠA GIMANAZIJA TRI PUTA PRVA
– Program „Euriade”, festivala nauke i umetnosti, mnogim mladim ljudima širom sveta, kao i meni, pokazao je razne puteve, naterao nas da razmišljamo o sebi, svojoj budućnosti i drugim ljudima. Došla sam kući puna neverovatnih utisaka, od prelepih koncerata, preko radionica do nezaboravnog druženja. Svi smo ostali u kontaktu i nadamo se da će nam se, u budućnosti, putevi ponovo ukrstiti – kaže gimnazijalka Olivera Sekulić.
Olivera i njene drugarice Milica Baždar, Višnja Stojšin i Marina
Belča, sa profesorkom Aleksandrom Maksić, prepune su utisaka iz Holandije, sa Međunarodnog festivala dijaloga „Euriade” koji se održava već 41. godinu.
– „Euriade” je osnovao filozof i pesnik Verner Jansen kog sam upoznala na master klasu koji je održao na „Lomonosovu” u Moskvi 2011. godine. Njegovu poeziju o Holokaustu prevodili smo i izvodili u Zrenjaninu 2012. godine na sedam jezika, kada je boravio kod nas, a februara prošle godine profesorke književnosti Svetlana Todorović Gvozdenović i sociologije Senka Jankov su osmislile performans sa svojim učenicima – navodi profesorka filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji Aleksandra Maksić. – Od 2012. naša Gimnazija redovno učestvuje i tri puta je do sad bila nagrađena za najbolju školu i najbolji filozofski esej. Festival je posvećen jevrejskom filozofu Martinu Buberu, fenomenološkom filozofu dijaloga čije je delo: „Ja i ti” i ove godine inspirisalo učenice da izvedu besede na osnovu odlomaka koje su interpretirale.
Ove besede su izabrane kao najbolja tačka u konkurenciji 85 učesnika koji su se predstavili kraljevom namesniku Teu Bovensu u Mastrihtu, u Parlamentu gde je potpisan ugovor o EU.

KONCERTI I PREDAVANJA
– Retki su susreti sa talentovanim učenicima, a prava je radost podučavati ih besedništvu i filozofskom promišljanju. Do sada je na ovom festivalu dijaloga učestvovalo 28 učenika naše škole među kojima je i Marina Delić, sada apsolvent ekonomije sa prosekom ocena 10. Ona je 2014. izabrana da svojim anđeoskim glasom peva švedskoj kraljici Silviji. Da pomenem i Andreja Cvetića koji je jedan od najboljih studenata sociologije, a sa Garijem Kasparovim je 2012. vešto raspravljao o globalnoj političkoj situaciji. Andrej je takođe predstavljao Srbiju na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Danskoj 2013. godine – sa ponosom priča Aleksandra Maksić.
– Slušali smo klasične koncerte, gotovo svake večeri. Obišli smo nekoliko muzeja i gradova sa vodičima koji su nam „držali pažnju”. I mi smo bili izvođači jer je svaka država pokazala nešto o svojoj kulturi ili zanimanjima. Smatram da bi se većina učesnika složila da je učenje folklornih igara drugih država bilo jedno od najzabavnijih delova projekta. Ali, za mene, najveći utisaka ostavio je fenomenalni Paula van Vlieta koji u svojoj 83. godini isijava neverovatno mladalačkom i pozitivnom energijom. Bila je čast učestvovati u ovakvom kosmopolitskom projektu i nadam se da će mi se ukazati još ovakvih prilika – srećna je Olivera Sekulić.

KAO MALA PORODICA
– Sve što mogu da kažem jeste da je ovo jedno neponovljivo i nezaboravno iskustvo koje ću pamtiti do kraja života. Program nosi naziv „Mladi u dijalogu” i mislim da smo mi, kao i deca iz celog sveta, vešto razvijali dijaloške veštine sa muzičarima, političarima, naučnicima, pesnicima. Za 12 dana mi smo postali kao mala porodica, i profesori i učenici. Ono što je meni bilo najupečatljivije su „Pozorišne vežbe”, gde smo sa glumicom Anre Valeri imali priliku da se nađemo u ulozi glumaca. Često smo se oprobavali i kao novinari. „Euriade” je premašila sva moja očekivanja. Čak i ako smo kilometrima udaljeni, i dalje održavamo kontakt preko socijalnih mreža. Sve u svemu, bila je najbolja nedelja mog života do sada i kada bih mogla da je ponovim, učinila bih to – tvrdi Milica Baždar.
Višnja Stojšin kaže da se prijavila za projekat pretežno radi sticanja novih znanja, prijateljstva i iskustava. Od prvog dana, ni jedan trenutak nije bio nezanimljiv.
– Prve večeri imali smo priliku da slušamo Mocartov „Rekvijem” u Herlenu. Razgovorom sa guvernerom oblasti Limburg i gradonačelnicom Ahena, stekli smo nova saznanja o ovim gradovima kroz prezentacije i odgovore na postavljena pitanja. Posete Energetikonu, muzejima i Tehnološkom centru, bile su sastavni deo zanimljivog programa. Prezentacija Inga Hešhela, bioinženjera u Hercogenratu, bila je dovoljna da nas zainteresuje za ovaj posao. Takvu priliku za istraživanje malo ko dobije i vrlo sam zahvalna na tome – rekla nam je Višnja.

  • EURIADE
    – Projekat „Eurijade” može da pomogne mladima u sticanju znanja i iskustava, često smo bili angažovani celog dana, ali ne žalim, jer sam se vratila u Zrenjanin puna pozitivne energije, znanja, iskustava. Filozofija dijaloga Martina Bubera mi je pomogla u procesu samospoznaje i istinske komunikacije između Ja i Ti koja prevazilazi površne i otuđene međuljudske odnose – ističe Marina Belča.
    Svake godine dodeljuje se specijalna plaketa za ličnosti iz oblasti kulture, sporta, nauke i umetnosti koje su svojom delatnošću doprinele kulturi dijaloga i radu sa mladima poput Garija Kasparova, Mihaila Gorbačova, švedske kraljice Silvije, rumunskog predsednika Klausa Johanisa, Hansa Ditriha Genšera, Klausa Marije Brandauera. Ove godine bio je nagrađen ambasador UNICEFA Pol van Flit koji je radio zajedno sa Odri Hepbern.

 

  • NOVI POGLED NA SVET
    – Na ovo putovanje krenuli smo ne znajući mnogo o drugim nacijama, kulturama, verovanjima. A vratili smo se sa mnogo novih iskustava i drugačijim pogledom na svet – ističe Višnja Stojšin.

MILENA BEČEJAC