ZRENJANINSKE USTANOVE KULTURE U GODINI KORONE: AMORTIZOVALE VIRUS POSEBNIM ANGAŽOVANJEM I SARADNJOM

Umetnost se ne predaje, ali nedostaje publika

Iako je virus kovid 19 doneo nevolje i u naš grad, ljudima i svim delatnostima, zrenjaninske ustanove kulture su se na odgovarajući način snašle u novim uslovima. U svakoj od njih je značajan deo planiranih aktivnosti za prethodnu godinu obavljen, neki programi su pomereni, a pojedini odloženi za 2021.
Kulturni centar (KC) Zrenjanina je, prema rečima direktora Gorana Marinkovića, realizovao 80 odsto planiranog programa, a prostorije ustupio i drugim korisnicima, pre svega u oblasti kulture.

SVIMA JE TEŠKO, ALI SE NASTAVLjA
– Od kada su mere pooštrene, u KC organizujemo samo izložbe, sve drugo smo zaustavili dok se situacija ne poboljša – kaže Goran Marinković. – Teško je i nama, kao i drugima. Poslednji put je sala bila prepuna na koncertu Petra Graša, u martu 2020, a kroz dan-dva se situacija promenila.
Prošla godina je počela uspešno, nakon što smo u prethodnoj realizovali više od 500 programa i imali više od 120.000 posetilaca.
KC je uspeo, ali u drugačijim uslovima, da priredi tradicionalne manifestacije, koje se održavaju u kontinuitetu, poput „Stripolisa” ili Likovnog salona „30X30”. Okupili su mnogobrojne autore iz regiona, a održani su i Festival horova „Slobodan Bursać” i „Begej fest”, u skraćenom izdanju i uz video učešće pojedinih horova i orkestara.
Ovde je organizovano i dobrovoljno davanje krvi, a sednice Skupštine Grada su iz barokne sale gradske kuće preseljene u veliku salu KC.

NOVINE I U NEUSLOVIMA
– Uspeli smo da pokrenemo i video produkciju – naglašava direktor Marinković. U produkciji KC je i snimljen spot „Ne dam” Milice Dosković čije izvođenje ima više od 300 hiljada pregleda na Jutjubu i milion na Fejsbuku.
KC je, zajedno sa Gradom Zrenjaninom, Turističkom organizacijom i IP media 023 priredio Internacionalni banatski festival vina, u februaru, a tokom leta „Banatsku bajku” koja je tekla i prekidana, kako su nalagale mere, i potrajala, uz prisustvo publike, sve do početka oktobra… Ovog leta, međutim, izostao je „Korzo fest”!
Narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” je sve vreme pandemije, izolacije i vanrednih okolnosti bila na usluzi svojim korisnicima. Doduše, uz posebne mere opreza i organizaciju rada, poštujući bezbednosna uputstva i zahteve.
– Svakodnevna razmena knjiga, preuzimanje i vraćanje, nosi sobom evidentne rizike od infekcije – podseća direktor zrenjaninske Biblioteke Milan Bjelogrlić.
– Budnost zaposlenih nalagala je da se vraćene knjige odlažu na posebne police i da se ne izdaju korisnicima, bar sledeća dva dana, do roka prirodne dekontaminacije. Ključne programske planove i zadatke Biblioteka ostvaruje i realizuje i ove godine, sa osećanjem da delimo zajedničku sudbinu. Neprijatelj ostaje nevidljiv, ali su posledice opšte i ravnomerno podeljene diljem planete. Otuda naš oprez i prilagođavanje redukovanim uslovima i merama Kriznog štaba.
Brojne aktivnosti na popularisanju knjige i kulture čitanja svedene su na manje prisustvo i direktan kontakt sa najmlađima. Ipak, i „Pesnička štafeta” i „Čitalačka značka” realizovane su na efektan način koji se pamti.

POVRATAK KNJIZI I – SEBI
– Fenomen knjige i čitanja oduvek je podrazumevao izvesnu izolaciju i osamu, pa ma koliko to apsurdno zvučalo, moglo bi se ovo vreme korone označiti i kao vreme povratka knjige. Ili, u prevodu, vreme povratka sebi, svojim sopstvenim dubinama i širinama – ističe direktor Bjelogrlić.
– Na delu je biblioterapija po sopstvenom izboru, traže se sve više naslovi klasika, ne samo laka štiva za plažu i suncobran. Naša saradnica čita i predlaže po pet naslova nedeljno koje sugerišemo korisnicima.
Pred Bibliotekom u doba korone zaneseni čitalac suočava se sa pitanjem: Da li će savremeni čovek ostati nemoćan pred izazovima virtuelnog spektakla i zabave, ili su potonja vremena da zauzda, koriguje i prekomponuje svoje motive i prioritete – izazov je na koji ukazuje direktor Narodne biblioteke u našem gradu.

PREMIJERAMA PROTIV PANDEMIJE
Na kraju protekle sezone, kao što je uobičajeno, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” je počela priprema dve predstave čije su premijere planirane za sledeću. Pandemija je pripreme donekle iskomplikovala, ali su premijere, ipak održane u ovoj sezoni. Izvođenje je nastavljeno uz poštovanje mera bezbednosti, sve dok se deo krova nije urušio i izvođenje preseljeno u Kulturni centar.
– U poslednjoj sezoni smo imali dve premijere: „Klopka za osam žena” na Dramskoj, u režiji Tare Manić i „Ježeva kućica”, na Lutkarskoj sceni, u režiji Lilijane Ivanović – kaže direktor zrenjaninskog pozorišta Ivan Francuski. – Planirali smo još po jednu, ali ih nismo realizovali zbog korona virusa. Presudno za ostvarenje ovih premijera je bila posvećenost rediteljki i glumačkih ekipa, kao i srećna okolnost da nije bilo bolesnih u isto vreme.
Održali smo premijere u posebnim bezbednosnim uslovima, ali je zadovoljstvo i publike i aktera-glumaca bilo izuzetno. Finansijski efekti su ove godine izuzetno mali, ali ne marimo mnogo zbog toga, jer nam to nije najvažnije u ovom trenutku.
Prema rečima direktora Francuskog, onlajn predstave se u ovom trenutku ne pripremaju, ali se nada nastavku predstava uživo.

I PREKO GRANICE
Gradski muzej je potvrdio svoj naziv i u doba pandemije. Nije izgubilo nadahnuće da ostvaruje planirane programe i predstavlja publici zbirke koje čuva, održava tradicionalne manifestacije i pokreće nove sadržaje… Sve u skladu sa merama.
– Uspeli smo, manje-više, da realizujemo sve programe predviđene za 2020 – svedoči direktorka zrenjaninskog Muzeja Jelena Gvozdenov Martinov.
– Samo dve izložbe smo premestili za 2021. Realizovali smo nekoliko projekata za koje smo sredstva dobili od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.
To su projekti: Novi sajt Narodnog muzeja Zrenjanin, radionice Storiteling 3, Muzej u školi, restauracije… Ono što bih naglasila jeste završetak Poljoprivrednog muzeja, eto i to baš u godini korone. Naravno, on će biti otvoren za posetioce kad se epidemijska situacija umiri . Uprkos trenutnom stanju, snašli smo se na način koji su i ostale ustanove kulture primenjivale, onlajn, i uživo dešavanja, ali uz visok nivo dezinfekcije i pridržavanja propisanih mera.
Kako kaže naša sagovornica, finansije su, kao i do sada, trošene srazmerno mogućnostima.
– I u ovoj situaciji, novi projekti su uvek u planu i u pripremi. Ostvarili smo lepu saradnju sa gradskom „Čistoćom i zelenilom”, od koje smo na poklon dobili 15 drvenih žardinjera sa sadnicama zarad oplemenjivanja prostora Atrijuma. Naravno, uvek planiramo izložbe, koncerte i promocije, projekte, radionice i sve ono što je do sada Muzej priređivao. Kako će biti u narednom periodu, to još ne znamo, ali daćemo sve od sebe da i dalje budemo interesantni publici, kao i do sada – istakla je direktorka Muzeja.

REALIZOVANO DEVET IZLOŽBI
Pandemija nije sprečila ni Savremenu galeriju UK Ečka da otvori vrata publici. Činilo se to kad god se moglo, i tada su posetioci dolazili na izložbe. Organizovane su kolonije uz sve mere predostrožnosti.
– U 2020. smo uspešno realizovali devet izložbi u našem prostoru, kao i jedno predstavljanje Savremene galerije Zrenjanin u Mađarskoj – kaže Dušan Radišić, direktor Savremene galerije Zrenjanin. – Uz sve mere koje su nadležna ministarstva naložila, održali smo i obe naše tradicionalne umetničke kolonije – 41. susret akvarelista i 65. saziv umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka „Slika 2020”.
Za ovu godinu smo predvideli dvanaest izložbi i dve tradicionalne kolonije. U planu nam je i da uradimo 3. foto-koloniju, u saradnji sa Fotografskim dokumentacionim centrom. Već smo počeli pripreme za 14. Bijenale akvarela koje se održava 2021. godine.
Ljubitelji umetnosti pamte izložbe Nadežde Kirćanski, Miodraga Krkobabića, kao i Maje Rakočević Cvijanov, Jelene Grujić i Lee Vidaković, početkom godine i ali i ponovne susrete sa slikama u okviru „Portreta”, „Intime našeg doma”, „Jugoslovenskog umetničkog prostora” i postavke radova nastalih na ovogodišnjim kolonijama…
Ostaje i nada da će ova godina biti bolja od prethodne – kako za kulturne stvaraoce, tako i za ustanove kulture, i za publiku.

  • PLANOVI
    Mogu li se, uopšte, u ovim neizvesnim i za sve nas neočekivanim okolnostima, pogotovo u produžetku pandemije, koju niko nije slutio, planirati programi kulture? Odgovor rukovodilaca kulturnih ustanova u gradu je gotovo isti – planovi i projekti su spremni, sve zavisi od uslova. Ali, pokazali su nam da se može raditi i u hodu. I da kreativnost, znanje, obrazovanje, upornost i saradnja umanjuju moć pandemije, a publici donose radost bez obzira na tešku svakodnevicu.

Branka Jajić