ZRENJANINSKI BICIKLISTI UPOZNAJU SKRIVENE PUTEVE BANATA

Vožnja je lepša u društvu

Članovi udruženja „Zrenjaninska kritična masa” osnovali su pre godinu dana Fejsbuk grupu „Off road cycling” (u prevodu: Bicikliranje van druma), koja okuplja ljubitelje ravničarskog biciklizma. Za to vreme organizovali su razne ture po Zrenjaninu i okolini, a u upoznavanju skrivenih puteva Banata priključio im se veliki broj zainteresovanih građana. Sve ture su besplatne.
– Postoji puno ruta za vožnju biciklom, ali ih često nije moguće naći na karti. Sa grupom, uz vodiča koji poznaje staze, osećam se mnogo sigurnije i opuštenije tokom vožnje – rekla je Jelena Lukić, jedna od učesnica „Bicikliranja van druma”.
Lepo vreme uvek je šansa da se uživa u istraživanju prirode i okoline grada, daleko od gužve i paklenih isparenja betona. Arača, Klek, Žitište, Carska bara, Melenci, Torda, Bašaid samo su neke od lokacija koje su biciklisti u svojim vikend vožnjama obišli.
– Prednost ove vrste rekreiranja jeste to što je moguće izaći iz grada za pet minuta, udaljiti se od buke i videti divne pejzaže. Svako doba godine donosi različite prizore od kojih je svaki jedinstven na svoj način – prenosi utiske sa banatskih ciklo-tura naša sagovornica.
Grupa organizuje više tipova vožnji kako bi svako mogao da se opredeli za ono što odgovara njegovoj fizičkoj spremnosti i afinitetu. Mogu se izabrati rekreativna vožnja, izletnička ili istraživačka, kao i trase različitih težina i kilometraže.
Istraživačka vožnja podrazumeva manji broj vozača, a ruta nije tačno definisana, pa je pogodna za pojedince avanturističkog duha. Vožnje su opuštene i lagane sa pauzama za odmor i fotografisanje.
– Organizator uvek izabere posebno lepe lokacije gde ćemo napraviti pauzu – kaže Jelena Lukić.
Uz informacije o vožnjama, na Fejsbuk stranici „Off the road cycling” uvek se može naći i kratko uputstvo kako bi se učesnici što bolje pripremili. Tako se preporučuje biciklistima da ponesu vodu, užinu, rezervnu gumu ako su u mogućnosti, kao i ispravna svetla zbog bezbednosti. Prijava za vožnje je obavezna, a broj učesnika je ograničen, navedeno je na stranici „Off road cycling”.
J. Šormaz