ZRENJANINSKIM USTANOVAMA KULTURE ODOBRENA SREDSTVA ZA ZNAČAJNE PROJEKTE

Zaštita vrednih dobara, izložbe i likovne kolonije

Zaštita vrednih dobara, izložbe i likovne kolonije
Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je rezultate Konkursa za kulturno nasleđe za ovu godinu u sedam oblasti: nepokretno kulturno nasleđe, arheološko nasleđe, stara i retka bibliotečka građa, bibliotečko-informaciona delatnost, arhivska građa, muzejsko nasleđe i nematerijalno nasleđe. Od 607 pristiglih projekata podržano je 325, u iznosu od 340.749.000 dinara. Ustanovama kulture u našem gradu odobrena su sredstva koja će biti upotrebljena za zaštitu vrednih artefakata.

REASTAURACIJA STARIH KNJIGA I LUSTERA
Narodni muzej dobio je novac za konzervaciju starog lustera-polijeleja, navodi Jelena Gvozdenac Martinov, direktorka Muzeja.
– Predmet potiče iz 1830. godine i nalazi se u zbirci Primenjene umetnosti. Pripada mešavini bidermajer stila i neobaroka. Luster je od drveta, pozlaćen, i kao takav redak, posebno u našim zbirkama. Osnova je armatura urađena od metala, presvučen je drvetom koje je poprilično devastirano. U Muzeju se čuva preko 100 godina i nikada nije restauriran niti izlagan. Podaci o darodavcu nam nisu poznati. Jedino znamo da je iz Zrenjanina. Restauracija je planirana tokom godine, ali ne znam koliko će taj proces trajati jer je zahtevan i skupocen. Nakon konzervacije i restauracije biće izložen u postavci – objasnila je Jelena Gvozdenac Martinov.
Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” dobila 1.122.000 dinara za uređenje, obradu i zaštitu zbirke starih i retkih knjiga. Posebnom tehnologijom u specijalizovanom odeljenju Matice srpske ovoga puta biće restaurirano 17 preostalih starih srpskih knjiga.
– Knjige štampane pre 1867. godine imaju status kulturnog dobra i biblioteka je u postupku izrade Kataloga stare i retke knjige kako bi one bile dostupne i široj javnosti – kazao je Milan Bjelogrlić, direktor Biblioteke.

DVA ZNAČAJNA PROJEKTA ARHIVA
Istorijski arhiv će dobijeni novac utrošiti za dva projekta. Prvi je publikacija „Srbi u Banatu 1404-1594”, koji treba da prikaže istorijsku ulogu srpskog naroda na prostoru Banata u okviru Ugarske kraljevine. Kako objašnjava Vanda Vojvodić Micova, arhivska savetnica i istoričarka, putem ove publikacije treba da se pokaže istorijska povezanost prvenstveno srpskog i mađarskog naroda, ali i njihovi odnosi sa drugim narodima koji su obitavali na ovim prostorima.
– Srpski narod je u ovim burnim istorijskim događajima brojno i vojnički veoma osnažio i predstavljao veoma značajni politički i kulturni faktor na ovim prostorima. Knjiga i izložba će doprineti boljem razumevanju istorijskih procesa koji su doveli do zajedničkog života srpskog i mađarskog naroda i njihovog boljeg međusobnog razumevanja – navodi naša sagovornica.
Publikaciju će pratiti i izložba, a u finansiranju, osim Ministartstva kulture, učestvuje i Grad.
Drugi projekat je „Sto godina Banatskog Karađorđeva”, čiji je cilj da se prikaže nastanak ovog naseljenog mesta kao i njegov privredni, kulturni i društveni razvoj od 1921. do 1945. godine. Obuhvata izložbu u salonu Istorijskog arhiva i u sali Mesne zajednice Banatsko Karađorđevo, prateći katalog i opremanje spomen sobe u ovom selu.
­– Banatsko Karađorđevo je primer kolonističkog mesta nastalog nakon Prvog svetskog rata, naseljenog prvenstveno dobrovoljcima i soluncima poreklom iz Like, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Banije – kaže Vanda Vojvodić Micova.

PRVI PUT PRED PUBLIKOM
Savremena galerija je konkurisala sa dva projekta. Prvi je iz oblasti muzejskog nasleđa i nosi naziv „Jugoslovenski umetnički prostor u prostoru Umetničke kolonije Ečka”. Reč je o izložbi koja obrađuje dela stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije koji su bili redovni učesnici Umetničke kolonije Ečka, navodi kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev.
– Suština je u tome da je do osamdesetih godina prošlog veka UK Ečka imala izraziti jugoslovenski karakter, što govore i dela koja se čuvaju u kolekciji Savremene galerije, a neka od njih će sada po prvi put biti predstavljena publici – objašnjava Lambić Fenjčev.
Savremenoj galeriji su odobrena sredstva i za 65. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2020. i 41. susret akvarelista.
U pitanju su tradicionalne kolonije umetnika na koje se pozivaju značajni savremeni vizuelni umetnici iz zemlje i inostranstva, a dela koja nastanu tokom njihovog boravka u koloniji ostaju u zbirci Savremene galerije.

Miroslava Malbaški