SANKCIONISANO NASILNIČKO PONAŠANJE PRIVREDNIKA: Sud „zavrnuo“ uši

Zbog fizičkog napada na sudiju na fudbalskoj utakmici, Zrenjaninac Igor Toškov, jedan od vlasnika firme „BMT luks invest”, okrivljen je za nasilničko ponašanje i osuđen je na uslovnu kaznu zatvora. Tome je prethodilo sklapanje sporazuma o priznanju krivičnog dela između Višeg javnog tužilaštva i okrivljenog.

NASILJE NAKON CRVENOG KARTONA
Kako se u presudi Višeg suda u Zrenjaninu navodi, incident se dogodio pre dve godine na utakmici između FK „Gradnulica” i FK „Lehel” iz Mužlje. Presuda je postala pravosnažna 22. februara 2023. godine. Oštećeni Dušan Petrović, glavni sudija utakmice, pokazao je crvene kartone igračima domaćeg tima (Gradnulice). Zatim je okrivljeni neovlašćeno ušao na teren. Prišao je oštećenom i potapšao ga po ramenu. Nakon što se Petrović okrenuo, fizički ga je napao.
– Rukom ga je uhvatio za levo uho i počeo da ga uvrće. Potom ga je odgurnuo rukama u predelu grudi i rekao mu: „Nemoj da te išamaram…”. Nakon toga su ga od oštećenog odvojili igrači i prekinuli sukob – navodi se u presudi.

USLOVNA KAZNA
U dokumentu je objašnjeno da je usled ovog fizičkog napada oštećeni zadobio lake telesne povrede – površinske povrede uha. Zaključeno je da je okrivljeni bio svestan da je njegovo ponašanje zabranjeno. Iz tog razloga, sud mu je na osnovu Krivičnog zakonika izrekao uslovnu presudu i utvrdio kaznu zatvora od šest meseci. To znači da se ona neće izvršiti ukoliko okrivljeni godinu dana od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično delo. Uz to, okrivljeni je osuđen na novčanu kaznu od 30 hiljada dinara. Takođe mu je izrečena i mera bezbednosti – zabrana prisustvovanja svim fudbalskim utakmicama FK „Gradnulica” u roku od jedne godine. Oslobođen je plaćanja sudskog paušala. Troškova krivičnog postupka nije bilo.
– Prilikom odmeravanja krivične sankcije, sud je imao u vidu sporazum o priznanju krivičnog dela, odnosno njegove odredbe o procenjivanju kazne zatvora – ističe se u presudi.

J. Š.