EPIDEMIJSKA SITUACIJA U SREDNJEM BANATU JE STABILNA

Leti najčešće zaraze creva

Zapušen nos, bolovi u grlu i problemi sa stomakom lako mogu da pokvare uživanje u godišnjem odmoru. Zbog neadekvatnog rukovanja hranom i visokih temperatura u ovom periodu najčešće su zaraze stomačnim virusom. Pored toga, u našem okrugu u toku leta potvrđeno je blizu 100 slučajeva kovida-19. Nedeljno se testira oko 90 sugrađana, kažu iz Zavoda za javno zdravlje.

PAŽLJIVO SA HRANOM
Kako objašnjava dr Svetlana Popov, epidemiološkinja zrenjaninskog Zavoda, tokom juna na teritoriji Srednjobanatskog okruga najveći broj pojedinačnih slučajeva oboljenja je registrovan iz grupe crevnih zaraznih bolesti. One se prenose zagađenom hranom, vodom i prljavim rukama.
– Iako se javljaju tokom čitave godine, crevne bolesti češće su u letnjem periodu. Razlog su visoke spoljne temperature, neadekvatno čuvanje hrane, češće konzumiranje epidemiološki rizičnih namirnica, kao što su sladoled, kremovi. Pored toga, zbog unosa veće količine tečnosti, smanjena je odbrambena želudačna barijera – kaže dr Popov.

Kako bi se sprečilo trovanje hranom i očuvala njena zdravstvena ispravnost, naša sagovornica preporučuje često i pravilno pranje ruku toplom vodom i tečnim sapunom, naročito pre rukovanja hranom i tokom pripreme.
– Ne preporučuje se odmrzavanje zaleđene hrane na sobnoj temperaturi, a onu koja je pripremljena ne treba ostavljati van frižidera duže od dva sata. Termičke obrade treba sprovoditi temeljno, posebno mesa, jaja, ribe i plodova mora. Takođe je bitno i često menjanje krpa i kuhinjskih sunđera – smatra epidemiološkinja.
Podseća da voće i povrće treba pažljivo prati, hranu čuvati po uputstvu proizvođača i ne upotrebljavati onu kojoj je istekao rok trajanja.
Sugrađanima koji se spremaju za putovanje, dr Popov savetuje da se upoznaju sa zdravstvenim rizicima u zemlji u koju su se uputili, klimatskim uslovima, kao i da se pre putovanja savetuju sa izabranim lekarom. Vakcinacija putnika u međunarodnom saobraćaju spovodi se u Institutu za javno zdravlje Srbije, koji izdaje međunarodni sertifikat.
– Ukoliko putnik ima hronično oboljenje sa sobom bi trebao da ponese svu medicinsku dokumentaciju i, naravno, terapiju. U slučaju određenih zemalja postoji terapija protiv zaraze koja započinje pre puta i završava se nakon povratka – objašnjava dr Popov.
Ističe da se odmah treba javiti lekaru, ukoliko se po povratku sa putovanja javi povišena telesna temperatura, slabost, malaksalost, glavobolje i vrtoglavice.

KORONE JOŠ UVEK IMA
Kada su u pitanju respiratorne bolesti, podaci Zavoda za javno zdravlje pokazuju da je od početka jula do kraja avgusta laboratorijski potvrđeno 99 slučajeva virusa kovid-19.
– Na osnovu informacija koje su nam dostupne vidimo da nisu registrovane teške forme bolesti. Simptomi su najčešće blagi: povišena telesna temperatura, kašalj, curenje nosa, bolovi u mišićima. Kod starijih, osoba sa hroničnim bolestima i onima sa oslabljenim imunitetom može se razviti i upala pluća – kaže dr Popov.
Dodaje da se u slučaju pojave respiratornih simptoma treba javiti izabranom lekaru radi dobijanja saveta, odgovarajuće terapije i pregleda, te ostati u kućnoj izolaciji sve do prestanka simptoma bolesti.
Kako naša sagovornica objašnjava, od početka godine na teritoriji našeg okruga nije potvrđen nijedan slučaj malih boginja. Obuhvat MMR vakcinom i revakcinom u 2023. bio je ispod 95%. Laboratorijski je potvrđen 21 slučaj velikog kašlja, dok je obuhvat vakcinacije sa pertusis komponentom bio oko 95%.
Iz grupe vektorskih bolesti, u našem okrugu laboratorijski su potvrđena dva slučaja groznice Zapadnog Nila.

J. Šormaz