GLOBALNI USPEH KLUBA „ZRENJANIN”

Pregršt medalja sa Radio Olimpijade

U vreme održavanja najznačajnije sportske smotre u Parizu, francuski radio-amateri su organizovali Radio Olimpijadu koja je okupila ljude iz celog sveta. Sa ovog takmičenja je 21 medalja stigla u Srbiju, a članovi Radio kluba „Zrenjanin” su osvojili 18 odličja (četiri zlatne, šest srebrnih i osam bronzanih). Ovdašnji tim činili su: Jovan Bandin, Adam Svetlik, Dragan Šašić i Đorđe Srdanov. Zadatak za medalju im je bio da uspostave što više puta vezu sa 50 specijalno određenih pozivnih znakova širom Francuske.

BITNO USPOSTAVITI KONTAKT
– Bezbroj je frekvencija na kojima ovi ljudi mogu da budu. Oni se povremeno uključuju, isključuju, a vi se trudite da ih pronađete na tim nekim frekvencijama i da uspostavite kontakt sa njima u nekoliko modova rada: glasom, telegrafijom i digitalnim modom komunikacije – pojasnio je Dragan Šašić, radio- amater YU7TMR.
Đorđe Srdanov je jedan od najiskusnijih. I on se upustio u potragu za radio-stanicama u Francuskoj. Nije znao ni koga traži, ni gde da ga traži. Sve je radio na osnovu iskustva. – Kad se održava veza telegrafijom ne razgovara se, nego se koristi taster. Kada se priča, onda se razmenjuju raporti i pozivni znakovi i ništa više. To se upisuje u dnevnik – ističe Đorđe Srdanov, radio-amater YU7YX.

Potraga za specijalnim pozivnim znacima trajala je danonoćno. Za to vreme stizali su i signali od drugih koji nisu takmičari, pa su neki od ovih hobista postigli i lične rekorde.
– Zove te neko ko nije Francuz. Prosto ne može, a da ne uspostaviš sa njim vezu. Tako da je bilo možda preko hiljadu konekcija za ovih petnaest dana – navodi Adam Svetlik, radio-amater YU7AS.

OD SRBIJE DO HAVAJA
Radio-amaterizam je prva globalna društvena mreža. Jovan Bandin je najdalji kontakt ostvario sa radio-stanicom na Havajima. Čini to uz naizgled neverovatne načine. Kad drugi gase svoje televizore zbog grmljavine, Jovan pali uređaje i gleda gde se prostiru gradonosni oblaci da ih iskoristi.
– Radio sam veze na deset gigaherca. To je jako visoko, s obzirom na to da sateliti rade do dvanaest, odbijanjem od gradonosnih oblaka. Takođe smo nedavno koristili meteorite da pošaljemo signal koji će se odbiti od meteorski kamen. Nažalost meteoriti nisu tako gusti kao pre četiri-pet decenija. Emitujemo signal do Meseca koji je preko 300 hiljada kilometara daleko, signal se odbije, to neko na zemlji čuje i odgovori nam – pojašnjava Jovan Bandin, radio-amater YU1JB.

Na Radio Olimpijadi je potvrđeno 567 veza sa stanicama iz Srbije i po tom rezultatu naši radio-amateri su osvojili 33. mesto od 244 reprezentacija.

N. M.