GIMNAZIJALCI UČESTVOVALI U FILOZOFSKOJ RAZMENI „MINERVA”

Izražavanje mišljenja kroz razgovore i debate

Redakciju našeg lista nedavno su posetili učenici Zrenjaninske gimnazije i njihovi vršnjaci iz Hercogenrata, nemačkog gradića na granici sa Holandijom. Oni su bili gosti učenika i profesora u okviru filozofske razmene „Minerva” koja se realizuje više od decenije. Ovoga puta njena tema bila je „Istina i privid”, a đaci su imali priliku da se upoznaju sa kulturno-istorijskim znamenitostima Zrenjanina i okoline.

RAZMENA IDEJA
Mihajlo Manigodić, učenik trećeg razreda, u projektu učestvuje drugi put. Ističe da je specifičan po tome što spaja interkulturalnu i filozofsku razmenu. Smatra da unapred određena tema, koja korespondira sa savremenim svetom, motiviše mlade ljude da učestvuju u „Minervi”.
– Data mi je prilika da izjasnim svoja razmišljanja i razmenim ideje. Ovo iskustvo doprinelo je gradnji moje ličnosti i na neki način me je oblikovalo – ne bojim se da pitam, niti da kažem šta mislim – objašnjava Manigodić. Dodaje da ga je razmena naučila da kulturološke razlike prihvati sa radošću.
– Da bismo odgovorili na filozofska pitanja potrebno je da ih sagledamo iz različitih perspektiva, zato je razmena značajna – smatra gimnazijalac.
Levke Negendank iz Hercogenrata u sećanju će ostati druželjubivost vršnjaka u Srbiji, kao i gostoprimstvo porodice u kojoj je smeštena. Kako kaže, dopale su joj se posete Beogradu, Novom Sadu i Temišvaru.
– Za ovaj projekat čula sam od prijatelja, priključila sam se i planiram da ostanem njegov deo i sledeće godine. Pomislila sam da je dobra ideja otići za Srbiju, pošto generalno nemamo naviku da odmore provodimo ovde – kaže Negendank.

MISAONA KREATIVNOST
Projekat „Minerva” zajedno sa profesorom Frankom Bekerom vodila je profesorka filozofije Aleksandra Maksić. Od prošle godine njen rad nastavlja profesorka Nadežda Lazić, koja je u junu zajedno sa učenicima posetila Nemačku.
Prema njenim rečima, cilj je da se stvori prostor u kojem će decu učiti da kroz razgovore i debate izraze svoje mišljenje. O temi „Istina i privid” učenici su diskutovali u okviru radionica koje su realizovane u parkovima, muzejima, galerijama…
– Kroz dijalošku formu neguju misaonu kreativnost i uče da uvažavaju sagovornika. Uz to se edukuju i o empatiji i uvažavanju različitosti. Putovanje je za njih dragoceno jer na taj način upoznaju sebe, razvijaju se, napreduju i ostvaruju svoje potencijale – kaže Lazić.
Frank Beker, profesor filozofije i nemačkog jezika i književnosti u gimnaziji u Hercogenratu, podsetio je da je kroz projekat do sada prošlo oko 400 učenika. Kako objašnjava, ono što održava dinamiku i posle 13 godina jesu različite filozofske teme o kojima diskutuju.
– U projektu učestvuju đaci različitih generacija. Sa jedne strane učenici imaju želju da učestvuju više godina, a sa druge strane, u jednakoj meri priključuju se i nove generacije – ističe Beker. Dodaje da se u toku poseta razvijaju prijateljstva, kao i da učenici održavaju kontakte i nakon razmene.

J. Šormaz