Finalizarea proiectului „Consum inteligent și durabil de energie”
A fost inaugurată prima ,,clădire inteligentă” din Banat
Prin conferința finală, deschiderea primei „clădiri inteligente” din Banat și înființarea Centrului Regional pentru Eficiență Energetică, primul de acest gen din Serbia, la Zrenjanin s-a marcat sfârșitul proiectului de cooperare transfrontalieră IPA România- Serbia „Consum de energie inteligent și durabil” (Consum de energie inteligent și durabil – SASEC). Partenerul principal în proiect a fost Municipiul Zrenjanin, cu parteneri – Centrul Regional pentru Dezvoltare Socio-Economică „Banat”, Municipiul Timișoara și Clusterul de Energie Durabilă din România – ROSENC, iar valoarea totală a proiectului este de 852.000 euro.
Centrul Regional pentru Eficiență Energetică este situat într-o clădire nou construită în strada Dr. Kornela Radulovića, care este prima clădire inteligentă din Banat, cu o suprafață de aproximativ 500 m2 și construită după modelul celor mai bune practici în arhitectură, menită la reducerea consumului – prevenirea deșeurilor și utilizarea surselor regenerabile, permițând demonstrarea diverselor tehnologii și echipamente noi pentru o eficiență energetică mai mare.
Valoarea lucrărilor la instalația menționată se apropie de 400.000 de euro și a fost deschisă de ministrul integrării europene în guvernul Serbiei, Jadranka Joksimović, Excelența Sa Ambasadorul României în Republica Serbia, Silvia Davidoiu, și de primarul municipiului Zrenianin, Simo Salapura. La ceremonie au participat și adjunctul secretarului Provincial pentru Energie, Construcții și Transport, Nebojša Vojnović, reprezentanți ai municipalității Zrenianin și ai comunelor din districtul Banatul Central, precum și on-line, Anca Lolescu, director executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră.
Jadranka Joksimović, ministrul integrării europene a declarat că „agenda verde” și „eficiența energetică” sunt subiecte care vor fi actuale în deceniile următoare și că Uniunea Europeană va continua să aloce fonduri semnificative pentru proiectele din aceste domenii. Centrul de Dezvoltare Regională „Banat”, a implementat proiecte de calitate cu parteneri din România, cu care Serbia are unul dintre cele mai bune programe de cooperare timp de 12 ani.
Primarul municipiului Zrenjanin, Simo Salapura, a subliniat că orașul în perioada anterioară, a muncit din greu pentru a atinge standardele europene în domeniul protecției mediului și al eficienței energetice iar acest proiect este coroana activităților anterioare și noi.
După cum a afirmat Irena Živković, directorul Centrului regional pentru dezvoltare socio-economică „Banat”, proiectul contribuie la atingerea obiectivelor climatice și energetice ale Uniunii Europene, prin promovarea sustenabilității energetice în comunitățile locale din regiunea transfrontalieră și îmbunătățirea capacității acestora de a planifica și gestiona acțiuni integrate de economisire a energiei și utilizarea surselor de energie regenerabile.
În afară de faptul că orașul Zrenjanin a primit prima „clădire inteligentă” și Centrul Regional pentru Eficiență Energetică, în cadrul proiectului, au fost realizate o serie de activități care sunt condiții prealabile pentru ca Zrenjanin să fie unul dintre orașele eficiente din punct de vedere energetic și un exemplu pentru orașele din Serbia.
M. V. (D. V.)