GODIŠNJICA OSNIVANJA SRPSKOG NARODNOG VEĆA: Ostvarеne vekovne narodne težnje

Polaganjem venaca Srednjobanatskog okruga, grada Zrenjanina, Srpskog narodnog pokreta „Svetozar Miletić“, organizacije „Svetosavlje“, „Matice srpske“ i Društva srpsko ruskog prijateljstva na spomen ploču u porti Uspenskog hrama u Zrenjaninu, danas pre podne je obeležena 99. godišnjica osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora, formiranog na današnji dan 1918. godine. Venci su položeni i na spomen ploču na kući dr Slavka Županskog, predsednika Odbora.Svečanosti je prisustvovala i praunuka dr Slavka Županskog, Bojana Županski Ličanin, sa suprugom Nebojšom i decom Nedom i Lukom.

SRPSKI NARODNI ODBOR 0002_ SRPSKI NARODNI ODBOR 0003_SRPSKI NARODNI ODBOR 0004_

O odlukama Srpskog narodnog odbora da se zatraži ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom govorila je načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević. Ona je istakla zaslugu Odbora za mirno prenošenje vlasti na organe Kraljevine Srbije, do čega je došlo 17. novembra, kada je u grad ušla Vojska Kraljevine Srbije, pod zapovedništvom brigadira Dragutina Ristića.

SRPSKI NARODNI ODBOR 0005_ SRPSKI NARODNI ODBOR 0006_

Širi osvrt na značaj odluka Srpskog narodnog veća dao je istoričar Slobodan Milin, koji je istakao da su ideje koje su pokretale članove Odbora bile ideje francuske revolucije o slobodi, bratstvu i jednakosti.

O ličnosti dr Slavka Županskog je govorio istoričar Miodrag Cvetić. Kao značajan podatak iz njegovog života on je naveo i njegovo učešće u manifestacijama protiv potpisivanja Trojnog pakta 1941. godine.

M. S-n.

Foto: J. Njegović Drndak

SRPSKI NARODNI ODBOR 0012_ SRPSKI NARODNI ODBOR 0011_ SRPSKI NARODNI ODBOR 0010_ SRPSKI NARODNI ODBOR 0009_ SRPSKI NARODNI ODBOR 0008_ SRPSKI NARODNI ODBOR 0007_ SRPSKI NARODNI ODBOR 0016_ SRPSKI NARODNI ODBOR 0015_ SRPSKI NARODNI ODBOR 0013_