KOLIKO GRAĐANI DUGUJU ZA STRUJU, GREJANJE, GAS, VODU, IZNOŠENJE SMEĆA

U oktobru plaćamo račune za avgust

Dugovi građana, privrede i ustanova u Zrenjaninu i regionu, za račune koji pristižu svakog meseca: za električnu energiju, grejanje, gas, vodu, odvoženje smeća, iznose oko 921 milion dinara. Brojka nije mala, pa neka potraživanja komunalna preduzeća naplaćuju sudskim putem, odonosno posredstvom izvršitelja.
Nivo izmirenja dugova prema Javnom komunalnom preduzeću (JKP) „Čistoća i zelenilo” je visok – 91 procenat.

VISOK PROCENAT NAPLATE U „ČISTOĆI”
– To je poboljšanje u odnosu na vreme kada je postojala ZONA (Zrenjaninska objedinjena naplata). Potraživanja od građana su 49 miliona i 428.678 dinara, dok privredni subjekti duguju 18 miliona i 529. 372 dinara, što je ukupno 67,96 miliona dinara – ukazala nam je Danijela Tančić, zadužena za odnose sa javnošću u JKP „Čistoća i zelenilo”.
Dugovanja građana prema JKP „Vodovod i kanalizacija” su oko 40 milona dinara.
– Naplaćeno je 74 odsto dugovanja, što bi, prevedeno na razumljiviji jezik, značilo da su po pitanju namirenja dugova za vodu građani Zrenjanina sredinom oktobra – negde u avgustu! Privreda i ustanove duguju mnogo više – 105,25 miliona dinara – saopštio nam je podatke Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u „Vodovodu”.

DUGOVANjA ZA STRUJU VIŠA KOD GRAĐANA NEGO U PRIVREDI
Iz objedinjene službe za odnose sa javnošću „EPS Distribucije Srbije” (deo „Elektroprivrede Srbije – EPS) dobili smo informaciju da domaćinstva na području elektrodistribucija Zrenjanin i Kikinda, što se najvećim delom poklapa sa Srednjobanatskim i Severnobanatskim upravnim okrugom, duguju ozbiljnih 422 miliona dinara, dok privreda duguje mnogo manje – 67 miliona dinara.
Nažalost, i pored ponovljenih pokušaja da dobijemo procenu prosečne dužine kašnjenja plaćanja, taj podatak nismo uspeli da saznamo.
„Redovan” dug građana za isporučen prirodni gas je 16,6 milona dinara, a utuženo je potraživanje od građana u visini od 75,8 miliona dinara.
Građani za daljinsko grejanje duguju duplo više – 38 i po miliona dinara. Utuženi „stari dugovi” po ovom osnovu dostižu 159,8 miliona dinara. Skupa, to je 290,2 milona dinara.

  • DUGOVI ZA STRUJU SE NAMIRUJU AŽURNIJE
    Uporedimo li visinu dugovanja građana za električnu energiju od 422 miliona dinara, sa dugovanjima za gas i daljinsko grejanje, koji ukupno iznose 290,2 miliona dinara, možemo zaključiti da građani urednije plaćaju struju. Dug za daljinsko grejanje realno treba skoro udvostručiti, budući da Kikinda, mnoga sela i naselja na ovom prostoru, kao što su Novi Bečej, Čoka i Novi Kneževac takođe duguju za daljinsko grejanje, ali da njihov dug nije uračunat u ovih 290,2 miliona dinara.

M. Stojin