795 PACIJENATA JE POČETKOM GODINE ČEKALO NA OPERACIJU KATARAKTE U OPŠTOJ BOLNICI

Najduže liste čekanja na oftalmologiji i hirurgiji

Elektronsko zakazivanje pregleda i vođenje lista čekanja, kao i mogućnost da se operacije izvode i u privatnim klinikama – neke su od novina u zdravstvenom sistemu iz poslednjih par godina koje bi trebalo da rasterete gužve u bolnicama i skrate liste čekanja na preglede i operacije. Pomaka ima, navode u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”, u kojoj se mesečno obavi 17.000 pregleda
Već dve godine lekari opšte prakse u domovima zdravlja zakazuju preglede kod drugih specijalista putem integrisanog informacionog sistema (IZIS). Takođe, od januara je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) uveo i softver za centralizovano vođenje lista čekanja u zdravstvenim ustanovama, što omogućava da se svakodnevno prate liste čekanja, da se razdvoje prvi od kontrolnih pregleda za novoprijavljene pacijente, a takođe i da se spreči pojavljivanje pacijenata na više od jedne liste za istu intervenciju.

PET MESECI ZA OPERACIJU KATARAKTE
Sve ovo je doprinelo da liste čekanja u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović” budu kraće, navode u ovoj ustanovi, u kojoj su trenutno najveće gužve na oftalmologiji, ortopediji i hirurgiji. Prema najnovijim podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, osoba koja se aprila upisala na listu za operaciju katarakte, na red za intervenciju doći će u septembru. Ko se u aprilu prijavio za ugradnju endoproteze kuka (bescementna proteza) ili CT pregled (skener) glave, operaciju će dočekati u oktobru.
– Razlog je veliki broj pacijenata, značajno povećavanje patologije bolesti. Sa druge strane mnogo je onih koji se ne odazovu na zakazanu operaciju iz onih najbanalnijih pa do objektivnih razloga. Mi u proseku u specijalističkoj poliklinici imamo 16 do 17 hiljada pregleda mesečno, a oko 1.200 ljudi se uopšte ne pojavi tog meseca, što znači da nama ti termini propadaju – kazao je nedavno za Radioteleviziju Vojvodine dr Vladimir Arbutinov, pomoćnik direktora za medicinske poslove, obrazovanje i naučnoistraživački rad u bolnici „Đorđe Joanović”.
Pored toga, problem zrenjaninske Bolnice, kao i drugih zdravstvenih ustanova u Srbiji, jeste to što nema dovoljno lekara, pre svega internista, anesteziologa, lekara fizikalne medicine, onkologa i lekara ostalih specijalnosti.

PRIVATNE KLINIKE DA RASTERETE DRŽAVNE
Kako bi se smanjile liste čekanja, RFZO je pre dve godine potpisao prve ugovore sa privatnim klinikama za obavljanje medicinskih intervencija – za operacije katarakte i za biomedicinski potpomognutu oplodnju. Na listi čekanja za operaciju katarakte tada je bilo i do 30.000 ljudi. Ove intervencije već dve godine se obavljaju i u našem gradu, u privatnoj klinici „Sveti Jovan”, koja ima ugovor sa RFZO.
– Republički fond za zdravstveno osiguranje šalje imena i matične brojeve pacijenata iz naše filijale koje mi pozivamo, organizujemo pripremne preglede i operacije. Sam sistem je takav da se ne može ići preko reda i to je Ministarstvo jako dobro osmislilo, da bukvalno najugroženiji pacijenti koji dugo čekaju budu upućivani u našu ustanovu – kazao je nedavno za Radio-televiziju Vojvodine dr Miroslav Davidov, vlasnik klinike „Sveti Jovan”. Prema njegovim rečima, ove godine je ugovoreno 200 operacija katarakte, a 30 je već urađeno.

ZRENJANIN U SREDINI
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje od pre dva meseca, 1.069 pacijenata bilo je na listama čekanja u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”. Od toga je najviše njih bilo za operaciju katarakte – 795. Poređenja radi, u Subotici i Pančevu preko 1.000 pacijenata treba da operiše kataraktu, u Sremskoj Mitrovici ih ima više od 2.000, dok je situacija bolja u Somboru, gde stotinak pacijenata čeka na ovu intervenciju. Na listi za operaciju kuka u zrenjaninskoj Opštoj bolnici pre dva meseca nalazilo se 85 građana, što je slično kao i u drugim gradovima iz Pokrajine. Što se tiče CT pregleda (skenera) glave, u Opštoj bolnici je na njega čekalo nešto više pacijenata (133) nego u Subotici i Somboru (osam i 43).

  • ZRENJANIN U SREDINI
    Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje od pre dva meseca, 1.069 pacijenata bilo je na listama čekanja u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”. Od toga je najviše njih bilo za operaciju katarakte – 795. Poređenja radi, u Subotici i Pančevu preko 1.000 pacijenata treba da operiše kataraktu, u Sremskoj Mitrovici ih ima više od 2.000, dok je situacija bolja u Somboru, gde stotinak pacijenata čeka na ovu intervenciju. Na listi za operaciju kuka u zrenjaninskoj Opštoj bolnici pre dva meseca nalazilo se 85 građana, što je slično kao i u drugim gradovima iz Pokrajine. Što se tiče CT pregleda (skenera) glave, u Opštoj bolnici je na njega čekalo nešto više pacijenata (133) nego u Subotici i Somboru (osam i 43)

M. Maričić