SAVREMENA GALERIJA UMETNIČKE KOLONIJE EČKA PRIREDILA OMAŽ VELIKOM UMETNIKU

Drag gost koji je svoja dela darivao Zrenjaninu

Jovan Bijelić (Revenik 1884 – Beograd 1964) spada u red naših najznačajnijih slikara 20. veka. Prošao je kroz nekoliko stilskih faza uključujući kubizam, fovizam i apstrakciju. Bio je jedan od najbitnijih predstavnika kolorističkog ekspresionizma kod nas.
Ove, 2024, navršava se 140 godina od njegovog rođenja i šest decenija od smrti. Savremena galerija Umetničke kolonije (UK) Ečka čuva pet njegovih slika. Dve sa motivima Bosne, otkupljene od privatnih lica i tri nastale tokom umetnikovog boravka. Sugrađani imaju priliku da ih vide do 22. maja na izložbi koja donosi i važne biografske podatke.
Dostupne su i fotografije i druga dokumenta iz arhive Savremene galerije koja nisu bila poznata javnosti. Autorka postavke je istoričarka umetnosti Sunčica Lambić Fenjčev, viša kustoskinja. Prema njenim rečima, malo je poznato da je od 1960. do 1963. godine Jovan Bijelić bio učesnik ečanske Kolonije. Na njenim izložbama, između ostalog, predstavljao je radove koji su nastali tokom boravka u ovom mirnom i pitomom banatskom selu.

– Iz različitih arhivskih izvora možemo zaključiti da je Bijelić sa zadovoljstvom boravio u Ečki. Tu je imao prilike da se susretne sa bivšim učenicima, kao i umetnicima mlađe generacije čije je stvaralaštvo podržavao. Bio je oduševljen činjenicom da je Kolonija uspela da sakupi za svoju zbirku brojne njihove radove, smatrajući je najmodernijom galerijom u zemlji. Takođe, iznosio je i svoja razmišljanja o tome kako bi rad stvaralaca u Ečki mogao da se unapredi – ispričala je Sunčica Lambić Fenjčev.
Kolonija je svoj život započela 1956, u entuzijastičkom talasu osnivanja sredinom prošlog veka. Bila je, veli naša sagovornica, ne samo institucija koja se borila za konačno razračunavanje sa ostacima dogmatskog socijalističkog realizma. Doprinela je otvaranju prostora za slobode u umetnosti kojima je i sam Bijelić u svom radu težio. Tokom prvih godina svog postojanja postaje stecište najznačajnijih umetnika svih generacija sa prostora bivše Jugoslavije.
Od ponedeljka, 13. maja, u okviru postavke posetioci će moći da pogledaju dokumentarac iz serijala „Slikari i vajari” posvećen Jovanu Bijeliću. Po scenariju dr Lazara Trifunovića snimljen je u produkciji Televizije Beograd 1977.

M. Malbaški