Ko će biti novi banatski Eliot Nes?

Piše: Dalibor Bubnjević

Od februara meseca mnogi u Srednjem Banatu su uznemireni! Nelagodu im stvara činjenica da se ne zna ko će naslediti Borsilava Miglinskog na mestu šefa Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Zrenjaninu. Naime, Miglinskom je, po sili zakona, prestala funkcija. Reč je o časnom profesionalcu sa kojim je Policijska uprava imala izuzetnu saradanju. U vreme najvećih protesta oko navodnih izbornih nepravilnosti, VJT je izdalo saopštenje. Primedbe nisu imali ni vlast, niti opozicija.
Odlaskom banatskog Eliota Nesa, otvara se prostor za kadrovsku vrtešku. Mnoge je iznenadila odluka Visokog saveta tužilaštva da se za vršioca funkcije glavnog javnog tužioca (počev od 15. avgusta) imenuje Zoran Jakovljević, javni tužilac u VJT u Novom Sadu.
Poznavaoci prilika u pravosuđu navode da su neretka sporenja o imenovanjima. U slučaju tužioca Jakovljevića nije bilo dvojbe. Odluka je jednoglasno doneta.
Pojedini članovi tužilačkog tela naveli su izuzetne pohvale: „doznao sam da se radi o uvaženom tužiocu iza koga je uspešna karijera”.
Vredno pomena je to da je Zoran Jakovljević podneo prijavu na Konkurs za izbor glavnog javnog tužioca u Zrenjaninu, baš kao i Mladen Vujin, Siniša Zorić i Branislav Tatić.