Activitatea editorială, păstrarea și dezvoltarea identității
Publicații noi, promovarea scriitorilor și poeților români
Salonul internaţional de Carte a fost deschis la Târgul de la Novi Sad, în cadrul căruia s-au prezentat în jur de 180 de expozanţi din şase ţări cu mai multe expoziţii tematice. După doi ani de pauză din cauza pandemiei cauzate de virusul Covid-19, manifestările culturale tradiționale au revenit și la Târgul din Novi Sad. Onoarea de a deschide salonul i-a revenit renumitului academician Matija Bećković, care cu această ocazie a menționat că de nenumărate ori se deschide ceva ce este întotdeauna deschis și ce nu ar trebui să fie închis niciodată.
În cea de-a doua zi a Salonului Internațional de Carte pe lângă marcarea a mai multe evenimente se enumeră și cele care au promovat creația scriitorilor și poeților români.
Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina s-a prezentat cu cele mai noi publicații apărute la editura sa. Este vorba de două numere a revistei „Piramida” și Monografia localități Uzdin, volumul „Români de peste Tisa” semnat de regretatul academicen, domnul Costa Roșu precum și o carte bilingva în română și sârbă.
Pe lângă revista „Piramida” a fost prezentată și revista, „Nova Riječ” a Institutului de Cultură al Croaților din Voivodina, care cuprinde și creația poeților români, tradusă în limba croată de poetul Ioan Baba. Au fost expuse și noile publicări ale Societăților de Limbi ale minorităților din Voivodina.
Premii au fost acordate lui Laza Kostić, și lui Zoran Đerić pentru cartea „Poezii de lungă durată precum și lui Jovica Aćin pentru cartea „Banja”. Mulți scriitori, atât din țară, cât și din străinătate au participat la eveniment. Pe lângă Salonul de carte, în aceeași perioadă la Târgul din Novi Sad a avut loc și cea de-a 26-a Expoziție de Artă „Art expo” și Târgul Internațional de Educație „Putokazi”.
Cele opt zile transformate într-o sărbătoare de cuvinte scrise și orale, cunoștințe, educație și artă în ansamblu – o sărbătoare colorată atât de formele tradiționale, cât și de cele moderne de exprimare. Potrivit acesteia, în cadrul everimentului, pe lângă o serie de programe și întruniri profesionale și științifice, a fost prezentată în mod tradițional și activitatea editorială a Institutului pentru Cultura a Minorităților Naționale, extrem de importantă pentru păstrarea și dezvoltarea identității acestora, dar și publicații capitale ale instituții fondate de Provincie Teatrul Național Sârbesc, Arhivele Voivodinei, Institutul Provincial pentru Protecția Monumentelor Culturale și Colecția Memorială a lui Pavle Beljanski. Pe lângă Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, în mod aparte s-a prezentat și Editura „Libertatea”. M. V.