În Salonul Mic al Muzeului Național este deschisă expoziția

„Scrisoare și tradiție – Inscripții pe obiecte etnografice”

Expoziția este formată din motive de litere și litere pe obiecte etnografice din secolele al XIX-lea și al XX-lea, care fac parte din tradiția culturală a sârbilor și a altor popoare care au trăit în această zonă.
În Micul Salon al Muzeului Național Zrenjanin, vizitatorii au ocazia să vadă expoziția „Scrisoare și tradiție – Inscripții pe obiecte etnografice” a lui Vjera Medic, consilier muzeal la Muzeul Etnografic din Belgrad.
Expoziția a fost creată în 2016, ca parte a sărbătoririi a 115-a aniversare a Muzeului Etnografic din Belgrad.
Obiectele din 18 colecții sunt sistematizate în 8 categorii funcționale, iar expoziția se caracterizează prin diversitate tehnică, funcțională, de conținut și artă.
Inscripțiile adunate în această postura pot fi urmărite cronologic și tematic, având în vedere dezvoltarea alfabetului chirilic, care a fost deosebit de important în perioada anterioară reformei lui Vuk. Pe lângă diversitatea conținutului și formelor inscripțiilor, tema expoziției este luminarea semnificațiilor complexe ale inscripțiilor și ale obiectelor selectate în viața materială, socială și spirituală a individului și a comunității.
Expoziția subliniază relația și împletirea valorilor consacrate ale societății tradiționale sârbe din secolele XIX și XX și aspirațiile puternice ale acesteia de a adopta societății civile europene moderne.
De la apariție până la marea reprezentare a motivului scrisului pe obiecte de uz cotidian, expoziția prezintă procesul de alfabetizare informală a populației și reflecții asupra dezvoltării școlii și educației instituționale. Expoziția va fi deschisă până pe 25 martie 2022.
M. V.