AKTIVNOSTI I PLANOVI TURISTIČKE ORGANIZACIJE ZRENjANIN

Razvijanje seoskog turizma i otvaranje Muzeja piva

 

  • U okviru početka kupališne sezone, napravićemo školicu i takmičenje u akvabajku, odnosno moto-džetu na Peskari, što je prošle godine promovisano u okviru „Dana piva” – kaže Zoran Ljubotina, v. d. direktora Turističke organizacije

Turistička organizacija Zrenjanin sprema brojne zanimljive aktivnosti za ovu godinu, a neke od njih predstaviće na sajmu turizma, od 23. do 26. februara u Beogradu. Pomenuta organizacija nosi ovaj naziv od kraja prošle godine, otkako je Turistički centar Zrenjanin ušao u postupak likvidacije. Prema rečima Zorana Ljubotine v. d. direktora Turističke organizacije, uz pomoć Gradske uprave i zaposlenih radnika, uspeli su da od 1. januara krenu u rad i sa pripremama događaja za leto.
– U novoformiranoj organizaciji zaposleno je 20 osoba koji su usmereni isključivo na turizam, s tim da iz prethodne firme niko nije dobio otkaz, nego su raspoređeni po drugim organizacijama, ustanovama, preduzećima. U fokusu će nam biti turizam, dok će se održavanjem i pripremom terena baviti specijalizovane gradske službe – ističe Ljubotina. – Ima dosta ideja i nadam se da ćemo uz novu organizaciju ispuniti sve, iako nam je budžet restriktivan. Ne možemo da računamo na velika sredstva, ali pomak u turizmu mora da se napravi. Grad je prepoznao mogućnosti i sve ono što strategija razvoja turizma na nivou turističke organizacije Vojvodine i Srbije omogućuju.
Kako najavljuje, u prvom planu su projekti koji bi trebalo finansijski da podrže Pokrajina, Republika, IPA i EU fondovi, kako ne bi bili Gradu na „teretu”. Neki od projekata odnose se na katalog turističke ponude grada, što do sad nisu imali.
Prema rečima v. d. direktora, pored sajmova, izložbi, baviće se promocijom seoskog turizma, koji je u strategiji razvoja. Kako kaže, strategija turističke organizacije na nivou Vojvodine je takva da se selima mora dati veći značaj, jer imaju potencijal.
– Organizovaćemo proslavu 1. maja, regatu na leto, manifestaciju „Vredne ruke”… U okviru početka kupališne sezone, napravićemo školicu i takmičenje u akvabajku, odnosno moto-džetu na Peskari, što je prošle godine promovisano u okviru „Dana piva”. Jedan od najvažnijih projekata za ovu godinu je završetak i promocija Muzeja piva. Muzej smo kompletno obradili i stavili pod zaštitu, a dva sprata Muzeja finansiraćemo sredstvima iz republičkih fondova. Cilj je da očuvamo ono po čemu je Zrenjanin prepoznatljiv, a to je Fabrika piva iz 1745. To su Grad i resorno ministarstvo prepoznali i nadam se da će projekat biti završen u martu, kada je rok za predaju dokumentacije – navodi naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, u okviru projekta „Euro Velo Carska bara” u saradnji sa Firmom „Kartografija Huber”, napraviće i biciklističke rute. Osnovano je i istoimeno Udruženje, prvo na teritoriji naše regije. Kada je u pitanju izletište Tisa, Ljubotina kaže, da će Turistička organizacija poboljšati sadržaj, sa novom talpom i svim što je posetiocima i kamperima neophodno. Naš sagovornik ističe da postoji i veliki broj interesenata za ribolov, te će i preko granične saradnje sa Rumunijom i ovaj vid turizma zaživeti.
– Ima projekata za koje je Grad zainteresovan, a mi kao Turistička organizacija smo ih prihvatili. Mnogo toga je pred nama, ali ćemo uz kvalitetan rad i podršku Grada, napraviti jedan pomak u kvalitetu koji se očekuje od nas – zaključuje Ljubotina.

UPRAVNI I NADZORNI ODBOR
Za predsednicu Upravnog odbora Turističke organizacije imenovana je Milena Prstojević, a članovi su Nevena Montresor, Danijela Rakić, Jadranka Svirčev i Bogoljub Kandić. Jasna Grubački izabrana je za predsednicu Nadzornog odbora, čiji su članovi Goran Mijatov i Svetlana Mihajlović.

„DANI PIVA”
– Osluškivaćemo glas naroda kako bismo napravili dobar izbor izvođača za „Dane piva”. Manifestacija je dosta kompleksna jer se održava na više od 16 lokacija, a treba je prilagoditi svim generacijama i svačijem ukusu – kaže Zoran Ljubotina. – Ove godine ćemo napraviti naučni skup o pivarstvu u Hotelu „Vojvodina”, gde će najeminentniji stručnjaci iz sveta pivarstva pričati o pivu, hmelju…Formiraćemo i organizacioni odbor kako bismo koncipirali program. Mogu da obećam da će „Dani piva” biti manifestacija o kojoj će svi pričati.

I. ISAKOV