ALEKSANDRA RAPAIĆ, TROFEJNA SPORTISTKINJA IZ ŽITIŠTA

Poštuje rivalke, ali ih se ne boji

U boksu i kik-boksu pobedu ne donose samo jaki i precizni udarci, nego i izbor taktike i načina da se nadmudri protivnica – kaže Aleksandra

U boksu i kik-boksu pobedu ne donose samo jaki i precizni udarci, nego i izbor taktike i načina da se nadmudri protivnica – kaže Aleksandra
Najbolja sportistkinja Žitišta Aleksandra Rapaić ima zavidnu kolekciju titula, medalja i trofeja osvojenih u olimpijskom i kik-boksu. Članica je zrenjaninskog Boks kluba Petrovgrad i Kik-boks kluba Spartanac iz Žitišta. Stručnjaci joj prognoziraju sjajnu budućnost, a ova lepa i skromna devojka kaže da će se potruditi da opravda očekivanja.
Nedavno je dobila i godišnju nagradu Sportskog saveza Zrenjanina kao najuspešnija seniorka u 2019. godini. Počastvovana što je prestižno priznanje stiglo od grada sportova, Aleksandra naglašava da je njen dodatni motiv to što dolazi iz male sredine. Ističe i da se u Žitištu mnogo devojčica interesuje za kik-boks, da se rado druži sa njima i prenosi im svoja znanja.
Devetnaestogodišnja Žitištanka bavi se sportom za koji mnogi smatraju da pripada samo muškarcima. Da to nije tačno, ona i dame koje vole nadmetanje u ringu, odavno su dokazale.


– U boksu i kik-boksu pobedu ne donose samo jaki i precizni udarci, nego i izbor taktike i načina da se nadmudri protivnica. Poštujem rivalke, ali ih se ne bojim, nemam strah od borbe. Mnogo puta mi je bilo teško, ali se trudim da prevaziđem krizu, da me bol ne spreči da dođem do pobede – kaže Aleksandra i preporučuje devojkama koje nemaju dovoljno samopouzdanja da treniraju boks ili neki drugi borilački sport.
Ona je počela da trenira kao trinaestogodišnja devojčica u žitištanskom u Spartancu, a na takmičenja je krenula godinu dana kasnije. Najpre je nastupala na regionalnim prvenstvima, potom na vojvođanskim i državnim šampionatima, a ubrzo je izašla i na međunarodnu scenu.
– Moj trener u Spartancu Milan Zorić veoma je zaslužan za sve što sam postigla, a trenirali su me i Dušan Zečević, Zoran Protić i Nikola Bibin. U Petrovgradu treniram olimpijski boks, a radim sa Milanom Piperskim i Stevanom Čizmićem. Moji najvažniji uspesi u boksu su srebro na Balkanijadi i na Kupu nacija u seniorskoj konkurenciji, i zlato na Kupu nacija u kategoriji omladinki. U kik-boksu sam juniorska prvakinja sveta i Evrope – ističe Aleksandra i naglašava da joj je najveća želja da na Olimpijskim igrama osvoji zlato.
Ona živi u Žitištu, a trenira u svom mestu i u Zrenjaninu. Kaže da joj nije teško, jer radi ono što voli. A nije joj bilo teško ni da završi medicinsku školu, smer farmaceutski tehničar, da zasluži Vukovu diplomu, kao i da u osnovnoj školi bude đak generacije.

  • VAŽNA JE PODRŠKA
    – Očekuje me nastup na kvalifikacijama za plasman na Olimpijske igre. Verujem da mogu da izborim mesto u olimpijskom timu Srbije, a bez vere u sebe i svoje mogućnosti, ne može se stići do cilja. Veoma mi je bitno što sam okružena ljudima koji me podržavaju i na koje mogu da se oslonim – naglašava mlada šampionka.

B. Mandić