AMBASADOR POLJSKE I ZAMENICA AMBASADORA IZRAELA U ZRENJANINU: Deca za mir u svetu

Njegova ekselencija, ambasador Republike Poljske u Srbiji gospodin Tomaš Njegođiš i zamenica ambasadora Izraela u Srbiji gospođica Dženi Sedov danas su posetili Zrenjanin i prisustvovali manifestaciji „Zmajevi koji pričaju širom sveta“ (Talking Kites Around the World), u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin”, koja je članica Kluba Ujedinjenih nacija.

AMBASADA POLJSKE I IZRAELA U ZRENJANINU 0002

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić priredio je prijem za visoke goste u Plavom salonu gde su razgovarali o mogućnostima dalje saradnje.

– Prvi put sam u zvaničnoj poseti Zrenjaninu i ovaj susret vidim kao mogućnost za oživljavanje saradnje, razmenu iskustva i zajedničke projekte – rekao je ambasador Njegođiš. – Dobar korak u ovom pravcu bi bio nalaženje jednog partnerskog grada iz Poljske koji bi direktno sarađivao sa Zrenjaninom. U razgovoru sa gradonačelnikom Zrenjanina bilo je reči i da podelimo naše iskustvo koje smo imali tokom tranzicije i puta ka Evropskoj uniji, kao i o mogućnostima da određeni eksperti ili investitori dođu ovde i započnu neku delatnost. Bitna nam je i nadogradnja znanja, znanja o Poljskoj u Srbiji, i o Srbiji u Poljskoj, želimo i na tom polju da sarađujemo.

AMBASADA POLJSKE I IZRAELA U ZRENJANINU 0006-1 AMBASADA POLJSKE I IZRAELA U ZRENJANINU 0003 AMBASADA POLJSKE I IZRAELA U ZRENJANINU 0007

Kako je rekao gradonačelnik Janjić, razlog posete je veoma interesantan.

– Ovde je mnogo dece, a to je uvek lepa slika iz Zrenjanina i drago mi je što je Osnovna škola „Žarko Zrenjanin” prva škola, ne samo u našem gradu, već i u Srbiji, koja na ovakav način obeležava ovaj dan i organizuje ovakvu manifestaciju – rekao je Janjić. – Naravno, iskoristio sam priliku koju imam uvek kada sam u mogućnosti da razgovaram s ambasadorima bilo koje zemlje, da prezentujem Zrenjanin, pre svega kao dobro mesto za investiranje i dogovorili smo nekoliko narednih koraka saradnje, dolazak poljskih privrednika u naš grad, upoznavanje s našim industrijskim zonama. Razgovarali smo i o mogućnosti razmene kulturnih programa.
Ambasador je informisan, prilikom upisivanja u „Knjigu poseta” u Gradskoj kući, da je prvi koji se upisao bio tadašnji ambasador Poljske u Jugoslaviji Aleksandar Malecki koji je, 23. jula 1966. godine, u Zrenjaninu otvorio izložbu posvećenu Poljskoj.

– Manifestacija „Zmajevi koji pričaju širom sveta“ je pokrenuta u Izraelu u znak sećanja na Januša Korčaka, poljskog lekara, pedagoga i dečjeg pisca jevrejskog porekla, koji je nastradao u logoru Treblinka, 1942. godine – podsetila je Dženi Sedov. – Drago mi je što se prvi put ova manifestacija organizuje u Srbiji i mi smo, kao predstavnici ambasade Izraela, došli ovde da podržimo ovaj projekat koji stavlja u fokus decu i to je jedan u nizu projekata kulture koji podržavamo. Pored ovakvih projekata, trudimo se da prikazujemo i izraelske filmove, organizujemo različite izložbe, sve u cilju unapređenja dobre saradnje između Izraela i Srbije. „Aviv Park” je dobar primer ostvarivanja saradnje i kontakta s lokalnom zajednicom u sredinama u kojima posluje, uključujući i Zrenjanin.
Manifestaciji u OŠ „Žarko Zrenjanin” je prisustvovao i zamenik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Ljubomir Stanisavljev.

– Današnji dan je prilika da se podsetimo plemenitih ljudi, kakav je bio poljski Jevrejin Januš Korčak – rekao je Stanisavljev. – Više od 30 hiljada škola u 140 zemalja na sličan način danas su se uključile u manifestaciju i mislim da je ovo dobar poziv i za druge škole u Srbiji da se priključe.

U programu u Školi su učestvovali učenici i gosti, članovi KUD „Đerđef”. Goste su obradovali folklornim igrama iz Poljske, Izraela i Srbije i pesmom koja spaja zemlje, narode i decu sveta.

B.Jajić

Foto: Jovan Njegović Drndak

AMBASADA POLJSKE I IZRAELA U ZRENJANINU 0019 AMBASADA POLJSKE I IZRAELA U ZRENJANINU 0035 AMBASADA POLJSKE I IZRAELA U ZRENJANINU 0018 AMBASADA POLJSKE I IZRAELA U ZRENJANINU 0017