Átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség díjait

Balázs György és a Tordai Petőfi Sándor MME is a kitüntetettek között

Palicson a múlt pénteken január 29-én a magyar kultúra napja vajdasági központi ünnepségén adták át a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség díjait. A járványügyi helyzetre való tekintettel a rendezvényt az idén nem a zentai színházban, hanem Palicson a Zvonko Bogdan Borkastélyban rendezték meg.
Balázs Györgyöt a nagybecskereki Madách Amatőr Szímház színészét, valamint az Emmanuel Kamarakórus és az Art klub tagját Magyar Életfa-díjjal tüntették ki.
A VMMSZ plakett-díjban részesítette a tordai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület annak a jubileumnak alkalmából, és annak a példaáértékű közösségmegtartó erőnek és szolgálatnak elismeréséül, hogy a település magyar közösségi élete – amely az öntevékeny színjátszással vette kezdetét – 2020-ban centenáriumát ünnepelte. A kitüntetést Sági Kukli Krisztina az egyesület elnökasszonnya és Dobai János a Tordai Helyi Közösség Tanácsának elnöke vették át.


Az említett díjazottokon kívül Magyar Életfa-díjban részesültek még:Berta Géza maradéki közösségszervező, egyesületi vezető, Szabó Szabados Ilona adai művelődésszervező, nyelvművelő, nyugalmazott magyar–német szakos tanár, az idén ötven éves Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok alapító tagja és Németh Anna nyugalmazott képzőművészet szakos tanár, keramikus, közösségszervező.Potápi Árpád János Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára vehette át az Aranyplakettet, a több évtizede tartó nemzet és közösség szolgálatáért.
A tordai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületen kívül Plakett-díjat vehettek át még: Bakator Judit nyugalmazott torontálvásárhelyi osztálytanító, a falu monográfiájának társszerzője, Németh Dezső szenttamási művelődés- és közösségszervező, a 2020-ban negyedévszázados jubileumát ünneplő Aranycitera egyik megálmodója,Sóti Éva adai művelődés- és közösségszervező és Szabó Judit, a Háló Közösségfejlesztő Keresztény Egyesület alapító tagja, a Hitélet katolikus folyóirat szerkesztője, az Agapé Könyv- és Lapkiadó Kft. munkatársa.Ünnepi köszöntőt Sutus Áron a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondott. A díjazottak nevében viszont az Aranyplakett-díjjal kitüntetett Potáp Árpád János köszönte meg az elismeréseket.
A díjátadón közreműködött a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Pántlika énekegyüttese, illetve a Fokos zenekar. Az ünnepségen töbek között megjelent Pirityiné Szabó Judit a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, dr. Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ideiglenes ügyvivője, Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági frakcióvezetője illetve a szabadkai Városi Képviselő Testület elnöke.