Badnji dan u Lazarevu kao fudbalski derbi!

Piše: Dalibor Bubnjević

Kada sam bio dete, ključni događaj je bila Nova godina! Kod mnogih je bila zamena za religijske praznike. Uprkos glavnom društvenom toku, u kući mojih roditelja nije pravljena razlika između Deda Mraza i Božić Bate. Kako smo se približavali nacionalnom prosvećenju, tako su se mnogi upinjali ka hrišćanskim svetonazorima. Uprkos suludim devedesetim godinima prošlog veka, verski običaji nisu s namerom skrnavljeni.
Kakva je situacija danas? Živimo u liberalnom kapitalizmu. Imali smo dovoljno vremena da se podučimo o svetovnim i duhovnim normama. Umesto da unapređujemo vlastiti sistem vrednosti, uočava se nedvosmislena regresija.
Praznovanje Badnje večeri na najbolji način oslikava mentalno stanje brojnih sugrađana. Dočekivanje Božića pretvorilo se u puko praznoverje! Nalaganje badnjaka ima svoju simboliku. Međutim, bacanje petardi i paljenje baklji nisu u saglasju sa duhom praznika. U pojedinim mesnim zajednicama bili smo svedoci nemilih scena. Hrišćanski rituali su dobijali obrise paganskih!
U Lazarevu je bilo baš dinamično! Pojedine pirotehničke bravure su podsećale na one sa fudbalskih derbija. Tamošnji sveštenik pokazao je visok nivo prosvetiteljstva. Uprkos euforiji, objasnio je žiteljima koje ponašanje je (ne)primereno na dan uoči Božića.