Banaćani gosti bratskog Trebinja za slavu grada

Okupljene građane je na glavnom gradskom trgu najpre blagosiljao vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. Goste iz desetak gradova Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine potom je pozdravio gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević. U četvrtak, 18. avgusta, tako su počele svečanosti u prestonom gradu istočne Hercegovine.

trebinje 12 trebinje 13
Krsna slava Grada Trebinja i Sabornog hrama – Sveto Preobraženje Gospodnje, i ove godine je okupila više hiljada gostiju. Među njima su bili i brojni Banaćani, predvođeni Urošem Milojevićem, predsednikom zrenjaninskog Udruženja Hercegovaca i prijatelja Hercegovine, koji je žiteljima grada pod Leotarom preneo pozdrave građana bratskog grada Zrenjanina i gradonačelnika Čedomira Janjića.

trebinje 14
– Hvala svima koji su nam se pridružili na ovaj sveti dan. Hvala svima koji su dobrim glasom i dobrim delom doprineli da naš grad postane mesto u koje vredi ulagati – otpozdravio je Slavko Vučurević sa govornice ispred trebinjske Gradske kuće.
U prisustvu člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića, potom je položeno cveće na spomenik braniocima Trebinja na Trgu oslobodilaca. Za goste iz Zrenjanina i drugih gradova priređen je svečani ručak u Hotelu „Belvil“.
Uoči Preobraženja, u četvrtak je na Trgu slobode, kraj Hotela „Platani“, otvoren Sajam meda i vina, nakon čega je priređen zabavni program uz mažoretkinje i gradsku muziku iz Herceg-Novog.
trebinje 9
Istog dana u velikoj sali Skupštine grada Trebinja predstavljene su knjige „Srpski dobrovoljci 1914 – 1918; životi i sećanja“ i „Nezapamćena bitka; srpski dobrovoljci u Rusiji 1914 – 1918.“ autora dr Milana Micića. Pored autora, o knjigama su govorili direktor zrenjaninske Gradske narodne biblioteke Milan Bjelogrlić, književnik Dušan Milićev i Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra iѕ Novog Miloševa, koji je izdavač pomenutih knjiga.
Pola sata kasnije, u maloj sali Skupštine grada otvorena je izložba fotografija iz knjige „Tvrđava u Aradu – logor srpskih interniraca u Velikom ratu“ autora Stevana Bugarskog, književnika iz Temišvara. Izložba je nastala zahvaljujući radu Udruženja Srba iz Rumunije, a postavka u Trebinju predstavljena je javnosti zahvaljujući posredovanju zrenjaninske Gradske biblioteke.

trebinje 2 trebinje 3 trebinje 4
U starom gradu, na platou ispred Muzeja Hercegovine u petak je upriličen koncert Muškog hora „Sv. Arhangel Mihailo“ koji deluje pri zrenjaninskoj Ruskoj crkvi pod upravom dirigenta Davora Dosković. Uz zrenjaninski ansambl je ovog puta bila i Milica Dosokvić, članica Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

trebinj 7 trebinje 6 trebinje 5
Na praznik Svetog Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta, u Sabornom hramu služena je liturgija, a ulicma Trebinja uveče je prošla svečana litija. Autor fotografija je reporter Jovan Drndak Njegović.

A.B. 

trebinje 1 trebinje 8 trebinje 10 trebinje 15