BANATSKI FESTIVAL VINA: „Mlekoproduktovi“ sirevi u pratnji vrhunskih napitaka od grožđa

Proteklog vikenda u gradskoj bašti održan je 4. Banatski festival vina. Manifestacija je privukla veliki broj posetilaca koji su imali priliku da uživaju u zanimljivom muzičkom programu i degustaciji vina iz cele regije. Događaj je podržala i kompanija „Mlekoprodukt“ čiji je štand bio stecište svih onih koji su vina želeli da upare sa kvalitetnim sirevima.

Kako su predložili, sa crvenim vinima otvorene arome, naročito od prokupca (naše najvažnije autohtone sorte), najbolje su se uklopili zalogaji „Karavan trapista“, tradicionalnog dimljenog sira. Odlična podloga za degustaciju punih vina od merloa ili širaza su sirevi od ovčijeg i kravljeg mleka „Biser selekta“, sa punim ukusom putera i orašastih plodova.

– Iz linije tradicionalnih francuskih sireva „Ile de France“, „petit brie“ najbolje je degustirati uz šardone, grašac ili pino noar, koji je dobar izbor i za uparivanje sa „petit camembert“ . Uz sovinjon blan i laka crvena vina najbolje se slaže voćni i kremasti „normantal“ iz iste linije – kažu iz „Mlekoprodukta“.

Pored vina iz Srbije, posetiocima su predstavljena i makedonska, rumunska, slovenačka, hercegovačka. U okviru Festivala dodeljeni su i trofeji za najbolja vina Banata, koja je 9. maja odabrao panel sastavljen od enologa i uglednih vinskih sudija.

Manifestaciju su podržali Grad Zrenjanin, Turistička organizacija i Kulturni centar , uz podršku magazina „Vino & Fino“. Prijatelj manifestacije bila je kompanija „Mlekoprodukt“.