Bogata riznica kao svedočanstvo istorije

SOBA SPORTA U ZRENjANINSKOM MUZEJU OBILUJE VREDNIM PREDMETIMA I FOTOGRAFIJAMA KOJE PODSEĆAJU NA USPEHE NAŠIH SPORTISTA

  • Najstariji predmeti su iz 1894. godine, to su pečat atletsko-mačevalačkog kluba, pehar prvaku grada i medalje sa atletskih igara južne Ugarske

xxx reportaze - 2B reketiViše od 6000 predmeta čine sobu sporta zrenjaninskog Muzeja jedinstvenom u Evropi. Odeljenje za istoriju sporta zrenjaninskog Narodnog muzeja, osnovano je aprila 2005. godine, a početak se vezuje za 1961. godinu kada je prva izložba o sportu sa pet hiljada predmeta postavljena u bivšoj Sokolani, danas Domu borilačkih sportova. Soba sporta zvanično je otvorena 2008. godine, a rad na ostvarenju ove ideje počeo je mnogo ranije. Trojica zrenjaninskih sportskih radnika, Boris Pavlov (savezni selektor za gimnastiku), Vladimir Zdelar (sekretar Odbojkaškog saveza Jugoslavije) i Vasa Atanasiju (urednik sportskih strana lista „Zrenjanin”) još devedesetih godina prošlog veka počeli su prikupljanje predmeta, priča i informacija koje bi mogle da budu deo sportske sobe.
– Tada smo imali nekoliko predmeta – stare drvene skije, kuglu, mačevalačku masku, par reketa koji su verovatno padali Ivanu Balažu, prvaku Kraljevine Jugoslavije 1926. godine, prvom Zrenjanincu koji je zajedno sa Lazarom Dunđerskim otišao na Olimpijske igre – priseća se Branko Onjin, kustos odeljenja za istoriju.
Ljiljana Đurić

Opširnije u štampanom izdanju